Actualitate

INTERVIU: Povestea unui tânăr care practică o activitate spectaculoasă - FOTO

Devine evident că tinerii secolului XXI practică sporturi și au hobby-uri din ce în ce mai îndrăznețe și inedite. De la skateboard până la slackline pot fi întâmpinate diferite moduri în care se face mișcare. Mureşan Voicu este un student care practică activ un sport aproape unic în Cluj și foarte spectaculos.

Voicu în timpul lui liber nu numai se dă pe un monociclu, ci face și sărituri sau exerciții de echilibru. El îşi face singur traseul din oraș.

Reporter: La ce vârstă și cum ai luat decizia de a te da pe monociclu?


Mureşan Voicu: La vârsta de 14 ani, deci acum șase ani. Este o poveste destul de amuzantă cum am luat decizia. Primul monociclu mi l-am cumpărat pentru că mi s-a furat bicicleta. Un coleg avea un monociclu despre care știam că nu îl folosea. Iar cu această ocazie aș vrea să îi mulțumesc celui care mi-a furat bicicleta.

Reporter: Care a fost impresia ta când te-ai urcat pentru prima oară pe monociclu?


Mureşan Voicu: Prima dată când m-am urcat, mă țineau doi prieteni și nu am reușit să merg nici trei metri. Probabil că nu a ajutat la acesta nici faptul că era gheață pe jos.  Am mai încercat de câteva ori în acea zi, fără succes. Când am ajuns acasă, mi-am lăsat monociclul în beci și m-am dus supărat la culcare, crezând că este imposibil să te dai pe așa ceva. Următoarea dimineață am decis că până nu reușesc să îmi găsesc echilibrul și să mă dau fără orice fel de ajutor, nu fac altceva. După trei zile în care am exersat aproape fără oprire, am reușit să mă dau destul încât să fiu mulțumit. De atunci au trecut șase ani și mă dau aproape zilnic.

Reporter: Ai spune că sportul acesta este unul potrivit pentru oricine?


Mureşan Voicu: Acest sport este pentru orice persoană cu ambiție, răbdare și dedicație. Nu este un sport chiar ușor, și oamenii nu își dau seama din exterior, dar este nevoie sa fii prezent atât cu psihicul cât și cu fizicul. Psihic, trebuie să te transpui într-o stare de concentrare maximă, în care nu ești atent la nimic din jur, doar la traseul din fața ta. Pe de altă parte, prima dată este necesar să îți găsești echilibrul în psihic. Etapa fizică înseamnă exersarea mușchilor necesari pedalării. Țin să menționez că este puțin diferit de pedalatul pe bicicletă. Aici este vorba despre o mișcare contiună, nu te poți opri din pedalat.

Reporter: Însă, există și pericole?


Mureşan Voicu: Cu siguranță. Pe parcursul acestor șase ani mi-am rupt odată piciorul, mi-am fisurat meniscul, mi-am fracturat degete. Am mai suferit și alte accidente mai minore. Din fericire, până la urmă mi-am achiziționat echipament de protecție mai rezistent.

Reporter: Cât de popular este acest sport în Cluj?


Mureşan Voicu: Mai bine spus cât de nepopular. Personal, mai cunosc cam cinci persoane din Cluj care se dau pe monociclu.

Reporter: Dacă ar crește numărul de practicanți, ar fi nevoie de un parc special amenajat?

Mureşan Voicu: Opinia mea este că nu ar fi nevoie neapărat, însă vorbesc  în mod subiectiv. Mie nu îmi place să mă dau în locuri amenajate, cum ar fi skate park-ul. Prefer să îmi creez singur traseul în oraș, printre oameni. Astfel, nu aș avea nevoie de mai mult decât ce îmi este oferit. Străzi late, borduri, trepte ș.a.m.d.

Reporter: Care este în general reacția clujenilor când te văd pe monociclu?

Mureşan Voicu: Marea majoritate se uimește, iar foarte mulți se bucură, zâmbesc sau chiar îmi fac poze. Se întâmplă des să mă oprească lumea pe stradă și îmi cer să le explic cum reușesc să mă dau, iar pe urmă încearcă și ei. Exclamația „Uite, bicicletă cu o roată!” o aud aproape zilnic. Deci în general, sunt întâmpinat de reacții pozitive.

Articol scris de Batinás Petra

Etichete: sport
Ultimele Stiri
abonare newsletter