Actualitate

Petrecerile din fostul cinema Favorit, coşmarul locatarilor. Pereţii trepidează din cauza zgomotului - DOCUMENTE

Pereţii clădirii Urania trepidează din cauza petrecerilor care ţin până la zece dimineaţa. Proprietarul afacerii a fost sancţionat de opt ori, dar degeaba, activitatea se desfăşoară la fel de gălăgios.

Acţiunea de “toaletare” a imobilelor din centrul vechi a început după ce în ultima lună, de pe trei clădiri au căzut bucăţi de tencuială. În imobilul “coafat” de pompieri, funcţionează Urania Palace, în spaţiul fostului cinema Favorit. În acest club au loc concerte şi petreceri, aceste activităţi ducându-i la disperare pe locatarii din bloc. Zgomotul este atât de puternic încât pereţii trepidează.

Locatarii din bloc au făcut mai multe sesizări atât la Primărie cât şi la Poliţie, dar fără niciun rezultat, concertele şi petrecerile merg în continuare.


„Au fost depuse plângeri la Primărie şi s-au făcut şi măsurători de către poliţie. În bloc stau tineri şi bătrâni. Ştiu şi de la vecini că a fost multă gălăgie. Muzica difuzată depinde de eveniment: hard rock, house, tango, hip hop, techno şi uneori o ţin aşa până la 10.00 dimineaţa. Nu au loc evenimente în fiecare seară, dar au fost săptămâni când au avut loc ceva evenimente de marţi până duminică. Acuma au mai cedat cred că de la măsurătorile care sau făcut şi reputaţia care a primit-o”, a declarat pentru Monitorul de Cluj o tânără care locuieşte în bloc.

Deşi miercuri dimineaţa, de pe clădire erau îndepărtate elemente decorative în pericol să cadă, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că acţiunea pompierilor face parte din acţiunea mai amplă a autorităţilor de securizare a clădirilor şi că până acum nu s-a desprins nicio bucată de tencuială din clădirea Urania.


Clădirea, în pericol să se prăbuşească

În reclamaţii, locatarii precizează că din cauza muzicii pereţii vibrează, parcările pentru care locatarii plătesc sunt mai mereu ocupate de cei care vin şi petrec în club, iar în urma lor rămâne mizerie. „Fostul cinematograf are pereţii comuni cu apartamentele din imbobilul nostru astfel încât locatarii nu se pot odihni deloc în weekend începând de vineri seara până duminică noaptea, situaţie inacceptabilă şi ilegală. Menţionăm că cele două clădiri sunt monument istoric, se află într-o stare care necesită ample lucrări de reparaţii, iar organizarea unor astfel de evenimente  cu zeci de persoane, muzică pornită la maxim care face să vibreze pereţii sunt un pericol pentru securitatea acestora, bucăţi din tencuială sau zidărie fiind probabil să se desprindă din cauza vibraţiilor”, au scris locatarii în reclamaţii.

Clubul a fost sancţionat de cinci ori

Asociaţia de proprietari consideră că angajaţii Primăriei au făcut verificări superficiale. „Reprezentanţii Serviciului Inspecţie Comercială a Primăriei Cluj-Napoca constată că la această adresă «nu se desfăşoară activităţi comerciale» – lucru neadevărat deoarece inclusiv în ultimul weekend 16 – 18 octombrie 2015 am sesizat prin numărul de urgenţă 112 situaţia, atât eu în calitate de reprezentant al asociaţiei de proprietari, cât şi proprietarii individual, exasperaţi deoarece inclusiv duminica dimineaţa la ora 10 muzica era foarte tare”, este precizat în sesizare.


Poliţia i-a „bombardat” pe reprezentanţii clubului cu sancţiuni în urma sesizărilor făcute de locuitorii blocului. „Din luna noiembrie până în luna decembrie 2015 au fost sancţionaţi de cinci ori pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar în luna decembrie de trei ori”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Carmen Jucan.

Spaţiul, renovat de un om de afaceri

Omul de afaceri Claudiu Mărginean este cel care a închiriat spaţiul în primăvara anului trecut şi l-a renovat pentru a organiza activităţi culturale. El declara pentru presa locală că spaţiul îl va oferi, fără bani, „pentru activităţi de cultură şi atât”, iar pentru petreceri va percepe o taxă modică.


Sala are o capacitate de 200 de persoane pe scaune şi 800 în picioare.   

Claudiu Mărginean a închiriat, în 2013, şi hotelul Continental, la parterul căruia a deschis, în acelaşi an o cafenea.


Omul de afaceri a deţinut localul Rolland Garos, care a intrat în faliment în anul 2004. Patronul clubului a refuzat să elibereze spaţiul cu toate că Primăria Cluj-Napoca a dispus rezilierea contractului pentru spaţiul respectiv. Claudiu Mărginean a dat în judecată Primăria, cerând daune ca să plece din imobil, pe motiv că a investit bani în renovare. Deşi autorităţile locale i-au plătit aproximativ 400.000 lei, acesta a refuzat în continuare să elibereze spaţiul astfel că s-a ajuns la executare silită şi la spargerea uşii de către angajaţii Regiei Autonome a Domeniului Public.

Ultimele Stiri
abonare newsletter