Actualitate

Vine frigul. Medic: „Nu frigul este periculos, ci variaţiile de temperatură”

Meteorologii au anunţat că vremea se va schimba brusc. Cei mai afectaţi de scăderea temperaturilor sunt oamenii străzii. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că nu frigul în sine este periculos pentru organism, ci variaţiile bruşte de temperatură.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de răcire accentuată a vremii și intensificări ale vântului, care a intrat în vigoare de astăzi, de la ora 13:00, și va expira joi, 31 decembrie, la ora 13:00.

La Cluj temperaturile vor scădea sub -2 grade şi vor ajunge noaptea până la -8 grade Celsius. Cerul va fi în mare parte înnorat. În Transilvania, vremea se va răci la sfârşit de an şi în primele zile din ianuarie, urmând ca temperaturile să fie mai apropiate de cele specifice perioadei. Precipitaţii slabe cantitativ şi trecătoare sunt posibile după 1 ianuarie.


Conform informării, începând de marți, 29 decembrie, vremea va intra într-un proces de răcire, mai accentuată în zilele de 30 și 31 decembrie, când se vor înregistra maxime preponderent negative în toată ţara.  Meteorologii semnalează că, temporar, vor fi precipitații în general slabe cantitativ.  ANM precizează că, până în jurul datei de 3 ianuarie 2016, vremea se va menține rece, geroasă dimineața și noaptea. Conform informării, local, la munte și izolat în rest, vântul va continua să prezinte unele intensificări.

Oamenii străzii, cei mai vulnerabili

Cel mai greu încercaţi de frig vor fi ca în fiecare an persoanele care locuiesc pe străzi. Pentru ei însă autorităţile au pregătit pături şi mâncare caldă în centre speciale. Spre exemplu, cele aproximativ 60 de locuri pe care le are Centrul de Găzduire Temporară de pe strada Oaşului din Cluj-Napoca sunt ocupate în totalitate în această perioadă. Aici este locul în care oamenii fără adăpst reuşesc să-şi dezmorţească mâinile şi picioarele şi să aibă parte de un somn liniştit. Persoanele care aleg centrul beneficiează de îngrijire specializată din partea personalului. Cei care sunt acceptaţi la centru trebuie să ştie că nu au voie cu alcool la ei. Pentru cei fără adăpost centrul este ca o „mană cerească”. Numai în ultimele două luni poliţiştii au adunat de pe străzi 200 de cerşetori şi oameni fără adăpost. În iarna geroasă din 2014 în doar cinci zile au decedat 13 persoane din cauza frigului în România.


Cum afectează frigul organismul?

Medicii susţin că nu frigul ne afectează, ci variaţiile bruşte de temperatură, care „dau peste cap” organismul. Oamenii trebuie să se aştepte la dureri de cap, ameţeli sau accentuarea unor probleme cronice.

„Variaţiile de temperatură pot afecta organismul. Sunt variaţii de 10 – 17 grade din câte am înţeles de la o zi la cealaltă. Aici este vorba despre adaptarea fiecăruia la trecerile bruşte. La fel este şi vara. Brusc trec la căldură sau brusc trec la 10 – 15 grade. Pot apărea dureri de cap, ameţeli sau accentuarea unor probleme cronice, cum ar fi problemele cardiace sau diabetul zaharat sau astmul bronşic. Nu neaparat infecţii respiratorii sau orice altceva”, a declarat directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Cluj, Horia Simu.


Ce nu trebuie să facă oamenii în perioada sezonului rece...

Medicul le recomandă oamenilor să se protejeze dacă ies afară din casă, să evite spaţiile aglomerate, iar pe bolnavii cardiaci îi sfătuieşte să stea la căldură până pe la ora 09:00 – 10:00 dimineaţa. De asemenea, el a explicat modul în care organismul se adaptează la noile temperaturi.

„Ar fi util în primul rând să nu iasă afară şi să se protejeze. Frigul înseamnă cap, gât şi mâni: adică mănuşi, căciulă, fular. Trebuie protejate organele sensibile. Persoanele cardiace ar trebui să evite ieşirea afară în perioadele cu temperaturi mici, până pe la ora 09:00 sau 10:00 dimineaţa, pe cât se poate. Un alt lucru foarte important pe care trebuie să-l facă oamenii este să evite aglomeraţiile mari pentru că scăderea imunităţii înseamnă şi un risc de a lua infecţii respiratorii în această perioadă. Nu neaparat infecţii, care oricum sunt în perioada asta. Problema este că scade imunitatea. Până se adaptează organismul. Dacă ţineţi minte este acea astenie de primăvară...care de fapt este trecerea de la rece la cald şi durează până se adaptează organismul. După două săptămâni este adaptat. Sau invers. Te duci în Turcia unde sunt aproximativ 42 de grade Celsius. Concediul ideal este de două săptămâni. În prima săptămână după câteva zile ţi se pare normal după ce se adaptează organismul. La fel o să fie zilele care vin. Este o trecere bruscă pentru că au fost temperaturi anormal de calde”, a precizat Horia Simu.


Ce trebuie să consumăm

Cel mai important în această perioadă, spun medicii, este alimentaţia sănătoasă şi hidratarea.

„Ar trebui să evite combinaţiile alcool – mâncăruri grase şi să consume multe legume. Să se hidrateze corect şi să respecte medicaţia pentru cei care suferă de boli cronice. Mai mult cronicii sunt cei succeptibili şi copii mici. Din ce am văzut acum o să fie bine pentru că vor fi doar -4 sau -5 grade Celsius”, a conchis Simu.


Până în prezent, potrivit cadrelor medicale, nu au fost înregistrate cazuri în care oamenii să fi alunecat din cauza poleiului şi să-şi fi rupt vreo mână sau vreun picior.

Ultimele Stiri
abonare newsletter