Actualitate

De ce trebuie să vezi filmul românesc ”Usturoi”

Coproducția româno-americană ”Usturoi” a rulat în cinematografele din Cluj-Napoca cu intrare liberă, după ce anul trecut în cadrul festivalurilor de film ”Comedy Cluj” și TIFF audiența a depășit orice record. Acțiunea filmului se produce în Transilvania, într-o comunitate de romi.

Sursă foto: filmulusturoi.ro Sursă foto: filmulusturoi.ro

Filmul dorește să surprindă viața din mediul rural transilvănean, în special din mediul populației de etnie romă. În film apar și scene filmate în orașul Cluj-Napoca în care sunt scoase în evidență cele mai importante obiective turistice.

Sunt conturate problemele existențiale ale unui băiat rom dintr-un sat din Transilvania care, dorind să iasă din condiția de viață pe care o are, pornește împreună cu cel mai bun prieten al său spre marele oraș pentru a deveni actori.


Filmul este regizat și produs de clujenii Lucian Alexandrescu și Radu Băzăvan, având în rol principal pe actrița Elena Ivanca.

Cinefilul Alexandru Jurcan enumeră acest film printre revelațiile sale cinefile din anul 2015.


”Un film independent, inteligent, cu umor frust și compoziție modernă. [...] Cei doi copii, cu vorbirea lor necenzurată, dintr-un Ardeal mereu legendar, te cuceresc definitiv”, spune Alexandru Jurcan.

Cinefilul este impresionat de castingul profesionist, dar în special de amatorii care au apărut pentru prima dată în fața unei camere de filmat.


În 17 decembrie, ”Usturoi” a rulat în cinematografele din Cluj-Napoca cu intrare gratuită, unde sute de clujeni au participat la vizionare. De asemenea, filmul este disponibil gratuit, online, pentru românii din diaspora.

Ultimele Stiri
abonare newsletter