Actualitate

5 ani de la evacuările de pe strada Coastei. Romii mutaţi în Pata Rât au ieşit în stradă - FOTO

Aproximativ o sută de romi au ieşit joi seara pe străzi pentru a comemora cinci ani de la relocarea lor de strada Coastei la groapa de gunoi a oraşului, Pata Rât.

Sub deviza "Suntem egali, nu ilegali!" – romii au comemorat “istoria unei evacuări forțate, de nesiguranță locativă, de discriminare și rasism instituționalizat în Cluj-Napoca”.

Cu pancarte, ecusoane și banderole roșii legate de brațe aceștia au luat la pas zona centrală a orașului  în încercarea de a atrage atenția clujenilor că ceea ce s-a întâmplat în 17 decembrie 2010 a fost un abuz al autorităților. Manifestanții acuză  autorităţile locale, printre altele, de  faptul că prin luarea acelei decizii aproximativ 300 de persoane au fost  private de accesul la serviciile elementare, cum ar fi educație și sănătate.


Protestatarii au scandat printre altele: „Cluj-Napoca nu uita, Pata-Rât e pata ta!” sau „Vrem egalitate”  

Traseul manifestanților a fost strada Memorandumului, Calea Moților, strada Petru Maior, Piața Lucian Blaga, strada Napoca, Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, Piața Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1989, strada Dávid Ferenc, strada Brassai Sámuel.


La  Sediul tranzit.ro/Cluj de pe Brassai Sámuel a fost inaugurată o placă comemorativă a evacuărilor forțate din oraş.

În prezent un  mare număr de romi încă locuiesc și trăiesc din reciclarea materialelor de  la rampa de gunoi a Clujului deși aceasta a fost planificată pentru închidere de nenumărate ori. Autoritățile locale ale Capitalei  Europene a Tineretului nu par să  găsească soluții viabile pentru sute de oameni care trăiesc într-un focar de infecție și copii al căror acces la educație este mult îngreunat.    

Ultimele Stiri
abonare newsletter