Actualitate

Capodopera ”Bal Mascat” de Giuseppe Verdi, pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca

Premiera capodoperei ”Bal Mascat” de Giuseppe Verdi va avea loc duminică, 13 decembrie la ora 18:30. Evenimentul readuce pe scena din Cluj-Napoca una dintre cele mai celebre opere, într-o montare clasică, avându-l ca dirijor pe austriacul de origine chineză, Jin Wang.

Premiera capodoperei ”Bal Mascat” Premiera capodoperei ”Bal Mascat”

”Ideea acestei premiere este să o retușăm pe cea veche. Prin ajutorul unui prieten din Spania, am primit această montare de Bal Mascat pro bono, să ne ajute. Nu este o montare modernă, ci una clasică, montare care s-a plimbat prin Europa”, a explicat Florin Estefan.

Singurul dezavantaj în ceea ce privește această producție este că setul pentru ”Bal Mascat” conține decorul, însă nu conține costumele, deoarece acestea erau închiriate din Italia. Astfel, angajații Operei Române din Cluj-Napoca au fost nevoiți să folosească alte costume din producții mai veci, care însă se potrivesc cu perioada spectacolului.


”Un Ballo in maschera” este cea de-a douăzeci și doua creație a lui Giuseppe Verdi, al cărei premieră mondială a avut loc pe 17 februarie 1859, fiind renumită nu doar pentru calitățile sale artistice deosebite, ci și datorită libretului controversat, ce are la bază povestea tragică a Regelui Gustav III al Suediei, care a atras cenzura operei pentru o lungă perioadă. Transpunerea în libret a adevăratului istoric îi are ca eroi pe Riccardo, contele de Warwick, bunul și fidelul său prieten Renato și Amelia, soția celui din urmă, prinsă între iubirile celor doi bărbați. Regia artistică păstrază nota clasică a capodoperei, construcția personajelor, a decorurilor și mișcării scenice căutând să transmită acțiunea în mod dinamic și antrenant, iar sentimentele și trăirile personajelor să transpară cu naturalețe și deschidere față de publicul spectator.

Dirijorul Jin Wang este invitat special al evenimentului care a fost promotorul acestui proiect și este fericit că a reușit să aibă parte de patru repetiții înainte de marea premieră.


”Eu și colegii mei din prisma cântărețului vrem să spunem că avem o colaborare extraordinară în ceea ce privește muzica și există tensiune și adevăr în muzica pe care o face Jim Wang împreună cu noi” a adăugat Florin Estefan.

Premiera se bucură de o distribuție de excepție, formată din soliștii: Marius Vlad Budoi (Ricardo), Florin Estefan (Renato), Carmen Gurban (Amelia), Andrada Ioana Roșu (Ulrica), Oana Trîmbițaș (Oscar), Horațiu Ruști, Beniamin Pop, Simonfi Sandor, Florin Pop, Andrei Șofron, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, avându-l invitat special pe dirijorul Jin Wang. Adaptarea regiei artistice este realizată de Radu Lucaciu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter