Actualitate

Sergiu Biriș, fondatorul Trilulilu, despre nebunia cu care a început proiectul

Sergiu Biriș, fondatorul site-ului trilulilu.ro povestește despre drumul plin de peripeții pe care l-a parcurs și despre despre întâmplarea care a dus la succesul său.

Antreprenorul și-a dat seama încă de la o vârstă fragedă că este extrem de pasionat de internet. Asta se întâmpla undeva prin anul 2000, când internetul era foarte diferit față de cum este acum. A ajuns să fie pasionat de site-urile de socializare care erau atunci și a ajuns chiar la majorat să aibă invitați foarte mulți oameni din mediul online.

”Eram la liceu și a fost momentul în care tot încercam să fac chestii pe net, îmi plăcea mirc-ul. La 18 ani am avut vreo 50 de invitați și majoritatea erau de pe mirc. Am fost nebun cu mirc-ul” glumește tânărul.


Prima afacere a ieșit în pierdere, însă nu a renunțat

La începutul liceului, având acasă o imprimantă performantă, s-a decis să facă prima lui afacere, să facă sonete pentru cei care terminau liceul, la un preț mult mai avantajos față de cele făcute la tipografie. Însă afacerea nu a decurs chiar așa cum și-a propus.

”Am mers, am convins una dintre clase, le-am făcut un design foarte fain, cu mult față de ce se producea la tipografie. Au acceptat oamenii, pentru un leu bucata. Am mers acasă și am început să le produc. Între timp mi s-a terminat cartușul, a trebuit să merg din Gherla în Cluj să-l încarc și să mă întorc. La un moment dat mi s-a stricat imprimanta și puteam să bag doar foaie cu foaie. A fost un dezastru. M-am ținut însă de cuvânt, cu toate că au ieșit oribil. Ai mei au pierdut bani din afacerea asta, că nu am făcut profit deloc”  povestește Sergiu.


Câțiva ani mai târziu, știind de un prieten care deținea un site, a început să îl perfecționeze, pentru primăria din Gherla, localitatea sa de origine. Nici de data aceasta nu a ieșit totul cum se aștepta. A cerut o răsplată pentru munca sa, însă a primit în schimb doar o călduroasă strângere de mână.

”Pe la vreo 17 ani am început să fac site-uri după cum am crezut eu că trebuie să fie făcute. Am fost autodidact și un prieten avea domeniul gherla.ro. M-am apucat de site, am fost pe deal, am făcut poze și era mișto pentru vremea lui. M-am dus la primărie, le-am zis că am făcut site-ul orașului și mă așteptam să mă sponsorizeze, măcar cât să-mi iau un aparat mai bun” a spus tânărul.


A pus multă pasiune și a devenit din ce în ce mai bun la asta, iar eșecurile nu l-au făcut să renunțe. A început să facă site-uri pe bani pentru diverse firme mai micuțe din Gherla.

De la bani pe site-uri la cel mai mai proiect al său

Sergiu Biriș a ales Facultatea de Studii Europene, fiindcă acolo a mers iubita lui care acum este actuala soție. Însă pe el îl interesau site-urile, Așa a reușit să câștige suficienți bani cât să se susțină în facultate, fiindcă părinții săi nu aveau posibilități. Împreună cu câțiva prieteni au fondat o agenție de web design și la scurt timp după aceea, ideea site-ului Trilulilu a început să prindă contur.


”La un moment dat, împreună cu câțiva prieteni, am fondat o agenție de web design. Însă nu după mult timp eram deja plictisiți de tot făcut site-uri și de schimbat butoane. Așa am hotărât să facem câteva proiecte care să fie ale noastre. Unul dintre ele este Trilulilu și s-a dovedit a fi un adevărat succes fără să ne facem niciun plan, niciun business plan, nici o idee. Știam doar că vrem să facem un proiect foarte fain. Eu am făcut design-ul, un prieten de-al meu a făcut programarea și de acolo a început o nebunie completă. Ne-a luat succesul pe nepregătite și din web designer am ajuns CEO și a trebuit să dau comunicate de presă și să am grijă, să fac companie. Nu am avut neapărat un plan, ci lucrurile s-au întâmplat fiindcă am avut pasiune să fac ceva foarte fain și m-au dus la plăți diferite față de ce-mi imaginam la început” a explicat antreprenorul.

El făcea design-ul, un prieten de-al său făcea partea de programare, însă a fost nevoie să mai primească încă trei oameni în echipă, fiindcă ei nu se pricepeau la partea juridică, de marketing și de management. Împreună au ajutat acest produs să crească și în scurt timp a devenit un adevărat succes în România.  


Eșecurile nu l-au convins să renunțe

Sergiu consideră că fiecare succes pe care l-a avut a avut în spate foarte multe eșecuri, însă nu a renunțat.

”Cred că pentru fiecare succes pe care l-am avut, am avut de douăzeci de ori mai multe lucruri care nu mi-au ieșit. Nici măcar nu le mai cataloghez ca eșecuri. Absolut orice faci, orice chestie calumea pe care o vezi, că-i muzică, un produs, o afacere, că vezi pe cineva pe prima pagină într-un ziar, absolut orice chestie tare e făcută cu foarte mult efort și foarte multă muncă în spate.  Orice chestie care funcționează bine, în spate e ceas elvețian. Trebuie să meargă totul uns. Însă ca să faci un lucru bine, te vei lovi de nenumărate probleme. Tu decizi dacă problemele alea le rezolvi și te dai cu capul de pereți sau poți să lași totul baltă. Mai am zile când mă gândesc că poate mi-ar fi mai bine să servesc cocktail-uri undeva pe o plajă în Cuba, să fiu chelner. Nu ar fi mult mai ușor? Ideea este că la sfârșitul zilei, tot cu pasiunea ta rămâi” explică Sergiu.

abonare newsletter