Actualitate

Când scapă centrul Clujului de second -hand-uri?

Deși este aproape de titlul de Capitală Culturală Europeană, Cluj-Napoca este plin, în zonele centrale, de magazine second- hand și outlet-uri. În ciuda faptului că această problemă a fost ridicată în ultimii ani, în repetate rânduri, de către clujeni, autoritățile locale nu au făcut nimic. Dimpotrivă, magazinele cu haine la mâna a doua sunt tot mai multe în centrul Clujului, parcă pe zi ce trece.

Nu este o noutate faptul că magazinele la mâna a doua au împânzit centrul orașului, cum nu este o noutate fapul că românii continuă să se îmbrace din aceste magazine. Cu toate acestea, în marile orașe europene, magazinele de acest gen nu sunt situate în centru, ci în cartiere. Mai mult chiar, centrele marilor orașe sunt pline de magazine de lux.

La Cluj însă, aceste magazine, situate tocmai în centru, dau ca nuca în perete, cu atât mai mult cu cât Clujul este unul dintre cele mai importante orașe din țară și centru cultural și universitar în același timp.


Mai nou, în trend sunt și outlet-urile, situate și acestea tot în centrul orașului.

Unii clujeni  consideră că aceste magazine nu dau bine și strică imaginea orașului din cauza faptului că sunt situate tocmai în centru. "Sunt chiar multe second -hand-uri. Eu nu am intrat niciodată dar cred că ar fi bine să fie la peliferie sau pe străduțe mai alăturate“, spune Maria Morar, în vârstă de 56 ani.


Alții în schimb, consideră că imaginea nu contează. “Eu, de exemplu, nici nu am observat că sunt atâtea second hand-uri în centru, dar nici un mă derajează acest lucru și nu cred că afectează imaginea orașului, iar românii s-au îmbrăcat mereu din aceste magazine”,  declară la rândul său, Alexandra Mihuța, în vârstă de 21 ani.                  

În urmă cu câțiva ani, primarul Emil Boc se declara un adverar al magazinelor second-hand în centrul orașului, însă cu toate acestea, nu s-au luat măsuri nici până astăzi. ”În zona ultracentrală a Clujului ar trebui să fie interzise utilităţile de magazine second-hand şi acestea să fie trimise spre alte zone decât cea centrală”, spunea Boc în urmă cu trei ani.


Text si foto  Delia Bîrla, studentă în Anul I la Jurnalism, FSPAC UBB Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter