Actualitate

Pragul unei biserici unice în Cluj, călcat săptămânal de turiști din toată țara – GALERIE FOTO

Singura biserică cu o arhitectură organică din Cluj-Napoca atrage zeci de turiști veniți din diferite colțuri ale țării și chiar ale lumii. Este, poate, cea mai frumoasă construcție din oraș.

Arhitectura de acest gen presupune combinația dintre lemn, piatră și sticlă, trăsături pe care le întâlnim la Biserica reformată nr. 11, situată la capătul cartierului Grigorescu. Aceasta este de altfel, singura biserică cu arhitectură organică din Cluj și a fost proiectată de arhitectul Imre Makovecz și realizată între anii 1998 şi 2008 de către arhitectul Muller Csaba.

Conceptul de arhitectură organică promovează armonia dintre om și natură. Clădirile cu arhitectură modernă, organică nu sunt liniare sau rigid geometrice. Sunt realizate din material şi culori naturale, acestea prinzând formă și contur unic. Elemente esențiale se observă încă de la intrarea în curtea bisericii de pe strada Donath. Arcadele, ferestrele transformă total clădirea prin îndoirea ei. Cu toate că este o arhitectură neobișnuită și controversată, acest tip de design include o senzitivitate aparte, pragul bisericii fiind trecut săptămânal atât de enoriași, cât și de vizitatori veniți din toate părțile țării.


 

Fotoreportaj realizat de Gabriela Barariu, studentă în Anul II la Jurnalism, FSPAC, UBB Cluj

Etichete: biserica reformata
Ultimele Stiri
abonare newsletter