Actualitate

Banii „nevăzuţi” din gropile de gunoi

Dacă gunoaiele nu sunt reciclate, Europa are numai de pierdut: producţia eficientă scade, iar economia stagnează. Comisia Europeană vrea să schimbe acest lucru printr-un plan pe termen lung.

De unde a început totul?

Potrivit unor statistici, fiecare european consumă aproximativ 14 tone de materii prime şi produce 5 tone de deşeuri pe an, iar la gunoi ajung resurse foarte valoroase (printre care aur, argint şi o tonă de cupru). Spre exemplu, dacă sunt adunate o sută de mii de telefoane vechi se pot extrage 2 kilograme de aur, 25 de argint şi o tonă de cupru.

Care este planul?

Comisia Europeană a propus un plan pentru a remedia această problemă, iar resursele să fie folosite sustenabil. „Viaţa” unui produs nu ia sfârşit atunci când se defectează. Comisia Europeană vrea să profite de pe acest lucru. Decât să le lase la gunoi, mai bine sunt reparate sau reciclate. În acest fel produsul reintră pe piaţă şi este vândut.


Ce vrea să obţină Comisia Europeană?

Comsia vrea, în acest fel, să creeze mai multe locuri de muncă, utilizând aceleaşi resurse. Risipa de resurse ar trebui în acest fel să se reducă atât de mult încât până în 2030 la gropile de gunoi să ajungă în final doar 10% din deşeuri. Restul de 90% trebuie să fie reutilizate sau reciclate. În 15 ani, comisia vrea ca 75% din ambalajele folosite să fie reciclate, la fel și 65% din deșeurile municipale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter