Actualitate

40 de studenți din Cluj salvați de serviciul Salvamont în Parâng

Patruzeci de turişti din Cluj, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, aflaţi pe un traseu montan greu accesibil din Munţii Parâng au rămas blocaţi, luni, din cauza viscolului, ei fiind recuperaţi de jandarmi în condiţii de siguranţă şi duşi în staţiunea unde erau cazaţi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, Andrada Pop, a declarat că, luni, în jurul orei 13.00, a fost semnalat la numărul de urgenţe 112 faptul că un grup de 40 de persoane a rămas blocat în Munţii Parâng.

"Ni s-a semnalat că un grup de 40 de persoane s-a blocat pe munte. Nu mai vedeau traseul din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Ne-au comunicat reperele, ei aflându-se pe un traseu montan greu accesibil, marcat cu roşu. Li s-a transmis să rămână pe loc, iar patru jandarmi şi patru salvamontişti au urcat până la ei", a declarat Andrada Pop.


Turiştii veniseră echipaţi pentru un simplu traseu, care a devenit brusc extrem de riscant, în condiţiile în care peste noapte a nins abundent.

„Echipele de salvatori au ajuns la locul menționat, din ce am înțeles la fața locului există o persoană de sex feminin, este panicată în semi șoc hipotermic. În rest, nu sunt probleme, avem la punctul de întâlnire o șenilată pentru a prelua turiștii.  Erau într-un vârf, zona de creastă, traseu cu bandă roșie, foarte greu accesibil. Au intrat în panică și datorită viscolului care se produce la această înălțime. Plecaseră de la cabana Parâng”, a spus șeful ISU Hunedoara.


Respectivul grup a plecat de dimineaţă de la cabană şi se afla pe ruta de întoarcere a traseului prestabilit. Din cauza viscolului puternic din zona respectivă, oamenii au trebuit să se adăpostească, nemaiputând continua drumul. În aceste condiţii, aceştia au cerut ajutorul salvamontiştilor şi al jandarmilor montani.

Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a precizat că în jurul orei 13 s-a sunat la 112, iar o femeie a spus că s-au blocat pe munte. Turiștii au fost recuperați în jurul orei 14.30 și în prezent se află în stațiune.


"Cu toţii au fost găsiţi în regulă, nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Unul singur a avut nevoie de o pătură în plus şi un ceai cald. Cu toţii au fost duşi în staţiunea Parâng, unde se cazaseră", a mai declarat Andrada Pop.

Grupul de 40 de persoane era format din tineri din Cluj, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani.


În Munţii Parâng a nins în ultimele zile, iar luni vântul viscoleşte zăpada.

Etichete: studenti
Ultimele Stiri
abonare newsletter