Actualitate

Administrator de biserică în Austria, pictor „de ocazie”

Dezamăgiți de salariile mizere din România, tot mai mulți tineri sunt tentați să plece în străinătate după terminarea studiilor. Chiar părinții ajung să le sugereze copiilor să meargă, să strângă bani pentru a-și clădi un viitor.

Alex Ghior (21 de ani), pasionat de grafică şi design, și-a sacrificat un timp visul, pentru un salariu mai bun în Austria. Mai avea două săptămâni până la absolvirea Liceului de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, când s-a hotărât să plece.

„M-a anunţat mama că are pe cineva «dincolo» și, din vorbă în vorbă, deși aveam o stare de frică la început, la insistențele ei, mi-am luat inima în dinți și am  plecat”, spune Alex. La doar 19 ani, când alții nu știu cum să se distreze mai bine pe banii părinților, el a mers în Austria, pentru a-și realiza două obiective: să își cumpere o casă și o mașină.


Înainte de a pleca tocmai aplicase pentru postul de caricaturist la un ziar, dar nu prea vedea ce ar putea face cu studiile lui, pentru a duce un trai decent în țară.

Administrator la biserică şi pictor în timpul liber

A plecat în Austria, să lucreze la o firma de brazi, dar, printr-o întâmplare, a ajuns să fie pentru 3 ani administratorul unei biserici catolice. Povesteşte că experiența lui în străinătate a fost ca un fel de armată, care l-a ajutat în trecerea lui rapidă spre maturitate.


Timp de un an, până a învățat germana, s-a străduit să se facă înțeles cu limbile străine pe care le știa. A cunoscut oameni noi, care voiau să îl ajute să se integreze, persoane cu o altă mentalitate, cu care a devenit prieten. A învățat treptat și limba și apoi totul a fost mai usor.

„Ei sunt mai liniștiți, gândesc problema de mai multe ori și apoi o rezolvă, noi suntem agitați, grăbiți tot timpul și pierdem mult prin asta”, consideră Alex.


Cu toate că funcţia de administrator l-a pus într-o „poziţie” tehnică, s-a făcut remarcat și pentru talentul lui de artist. A fost surprins realizând un tablou cu biserica, pentru el ca amintire și i s-a propus să facă și pentru biserică, şi chiar să își expună tablourile la un târg, să le comercializeze.

Înapoi acasă

După trei ani a revenit în țară, cu banii de casă și de mașină și multe planuri de viitor. Nu se întorsese neapărat cu gândul să rămână, dar a fost contactat de o firmă de mobilă care îi văzuse CV-ul depus cu trei ani în urmă. I-au propus să lucreze ca designer de mobilier și a acceptat. Acum câștigă și aici suficient de mult și face ce îi place. Niciodată nu a încetat să spere că va lucra în domeniul care, spune el, „îl reprezintă” și visul lui cel mai mare începe să se realizeze.


Austria i-a deschis mintea

Pe lângă câștigul material, plecarea în Austria i-a deschis și alte orizonturi, spune Alex.: „Am început să gândesc ca ei și mi-am propus să-mi deschid cu timpul și eu o afacere în țară”. 

A venit plin de idei pe care dorește să le aplice, e foarte deschis și are mereu un plan de rezervă. Consideră că România e plină de idei tinere, doar că multora li se taie speranța de a-și atinge visul. Cu toate că admiră mentalitatea și stilul de viață al oamenilor din afară și spune că ar vrea să cunoască și alte țări, viitorul și l-ar dori aici: „Mă văd cu familia lângă mine, făcând ce îmi place cel mai mult: să creez artă.”


Articol scris de Andreea Gheţa, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB

Etichete: pictor austria biserici
Ultimele Stiri
abonare newsletter