Actualitate

INTERVIU “Comunitatea rock a devenit și mai unită după Colectiv”

Luni, 30 noiembrie, va avea loc la Cluj-Napoca un concert caritabil pentru familiile victimelor din Colectiv. Formația clujeană Caustic împreună cu trupele Toy Machines din Suceava și Gray Matters din București vor susţine un concert în clubul The Shelter, iar toate încasările vor merge către familiile victimelor din Colectiv.

sursa foto Facebook Toy Machine sursa foto Facebook Toy Machine

În urma incendiului din 30 octombrie, la Clubul Colectiv au decedat în total 60 de persoane. Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Bucureşti şi din străinătate.

Fostul student la Cluj, Edward Ciornea, dar și unul dintre membrii formației Toy Machines, trupă cunoscută în industria muzicii rock din România, a vorbit pentru Monitorul de Cluj despre consecințele incendiului care a împărțit opinia publică în legătură cu muzica rock în două direcții.


Reporter: Care a fost prima reacție pe care ați avut-o când ați aflat despre incendiul de la Colectiv?

Edward Ciornea: Prima reacție pe care am avut-o a fost una firească, și anume să ne sunăm apropiații care știam că puteau fi la concert. A fost groaznic câteva zile și nu puteam dormi nopțile deoarece ne muriseră și prieteni. E ciudat să te gândești că astăzi ești la un concert cu oamenii respectivi și după câteva zile ești nevoit să realizezi că ei nu mai sunt. Lucrul la care sperăm cu toții în momentul de față este că toate acestea să ducă într-un punct în care să se mărească siguranța în cluburi. De asemenea, o altă dorință ar fi ca și comunitatea să rămână la fel de strâns legată.


Reporter: Dacă asta se va întâmpla, ce te face să crezi că va fi ceva de durată?

Edward Ciornea: Trebuie să fie! Nu se pot deschide cluburi fără toate actele necesare funcționării deci toate vor fi obligate să le facă. Nu mai avem nevoie de tragedii de genul acesta pentru a realiza că este o problemă gravă. Una a fost destul și teoretic, nici aceea nu ar fi trebuit să existe pentru a respecta legea. Cluburile acum au trebuit să se doteze cu tot ce este necesar pentru ca și concertele să fie menținute într-un spațiu sigur și pentru ca toți oamenii prezenți să fie în siguranță.


Reporter: Ce părere ai despre faptul că a existat la un moment dat o teorie în legătură cu ideea că trupa a fost vinovată pentru ceea ce s-a întâmplat?

Edward Ciornea: Suntem într-un moment în care nu trebuie să găsim un vinovat, iar de dosarele penale se ocupă deja organele abilitate, dar noi ca și comunitate trebuie să-i susținem pe cei care suferă. E foarte încurajatoare mobilizarea românilor în legătură cu acest incident. Am văzut că s-au organizat foarte multe proteste după acest incident și mă bucur că asta va duce la o schimbare decisivă pentru România. Schimbarea începe cu noi. Dacă nu vom face nimic pentru țara noastră, cine o va face?


Reporter: De ce crezi că unele persoane consideră că genul muzical ar putea avea legătură cu ceea ce s-a întâmplat?

Edward Ciornea: În ziua de azi sunt des întâlnite ideile preconcepute în legătură cu multe subiecte. Totuși, dacă ați citi sau ați traduce versurile din muzica rock veți constata că există mesaje foarte puternice legate de multe teme, inclusiv sociale. Consider că aici s-a produs o generalizare, cum că rock-ul înseamnă satanism, dar mi-a plăcut cum colectivitatea a fost strânsă și în apărarea propriilor idei, nu doar în ajutarea persoanelor. Comunitatea rock a rămas unită.


Reporter: Ați avut parte de vreun impediment în realizarea acestui eveniment caritabil?

Edward Ciornea: Sincer să fiu, nu. Toți oamenii sunt mai mult decât binevoitori în a-i ajuta pe cei din jur atunci când au ocazia. Și noi ca și trupă am mai realizat o acțiune caritabilă pentru câteva familii cu probleme sociale grave. Este de apreciat că românii continuă să organizeze evenimente atât culturale cât și sportive cu scopul de a se strânge fonduri pentru tot ceea ce înseamnă tragedia Colectiv.

Articol scris de Daniela Onciu, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

abonare newsletter