Actualitate

Prin artă cu dreptu’-nainte! Expoziție de pictură, în propriul apartament

Un tânăr din Cluj a spart tiparele și a trecut dincolo de clișeele din artă, organizând o expoziție în apartamentul în care locuiește alături de colegii săi de facultate.

Expoziție de pictură în propriul apartament Expoziție de pictură în propriul apartament

Despre artiști există mai multe stereotipuri. Sunt văzuți boemi, visători, puțin ancorați în realitate, de cele mai multe ori fiind acuzați de cei din jur pentru lipsa lor de pragmatism.

Andrei Atomei însă se pregătește să fie artist și jurist. Este student în anul doi la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca și în anul trei la Drept, la Universitatea “Petru-Maior” Târgu-Mureș.


A avut prima lui expoziție săptămâna trecută, pe care a organizat-o în apartamentul în care stă în chirie alături de doi colegi și ei artiști în devenire.

Dreptul, o opțiune de rezervă

De mic, Andrei se visa arheolog sau aviator. Între timp însă, pasiunile s-au mai schimbat. În liceu a participat la mai multe expoziții colective, iar la finalul clasei a XII-a și-a dat seama că vrea să fie student la Arte. Știa însă că nu este pregătit pentru admiterea deloc ușoară și, pentru că este convins că în viață e bine să știi câte puțin din toate, a început să studieze Dreptul, pregătindu-se în paralel pentru pasiunea sa.


Primele rezultate au început deja să apară deoarece tablourile sale au fost expuse pentru prima dată și mai bine de 40 de persoane au mers să-i vadă munca. Expoziția nu a fost într-o galerie de artă sau într-un spațiu public, ci a fost organizată într-o săptămână și jumătate la el în apartament. În cadrul expoziției au fost prezentate și tablourile colegilor de chirie, studenți și ei tot la Universitatea de Artă.

A lipit afișe la facultate și prin apropierea casei sale și a afirmat că fost surprins să vadă că la ușa sa nu au apărut doar prietenii, ci și persoane pe care nu le cunoștea. “Am avut o cutie cu pânze rulate la care nu aveai voie să te uiți. Puteai alege una la întâmplare și să o iei acasă. Nu a fost o expoziție cu vânzare, în schimb am primit aprecieri pozitive la adresa expoziției”, mai povestește Andrei.


Talentul nu e chiar totul

Deși se definește a fi o persoană nonconformistă, nu uită că în viață lucrurile nu alunecă atât de ușor precum pensulele pe pânză. Este convins că munca cântărește foarte tare în drumul spre succes. Investește din banii proprii aproximativ 400 de lei pe lună pentru a-și cumpăra materialele de care are nevoie și muncește zilnic la lucrările sale.

“Se poate trăi din artă cu o strategie bine pusă la punct. Eu deocamdată, bineînțeles că nu pot. Sunt la început, sunt student, iar pentru noi studenții cred că e o chestie obișnuită să trăim cu zacuscă și pâine. În viitor, aștept rezultate”, spune el.


În artă, extazul vine la final

Cu devotament, perseverență, dar și un simț autocritic bine dezvoltat, studentul la Arte așa cum singur se numește, învață mult și nu crede în miturile unor așa-zise rețete pentru a deveni un pictor consacrat.

“Ăsta a fost totuși visul meu. Să fac artă, să merg pe vizual. Într-un an la Cluj m-am dezvoltat foarte mult, deși anul I nu mi-a plăcut absolut deloc. Dar acum, în anul II temele primite sunt mult mai creative și îmi plac foarte tare. Mie mi se pare că pasiunea și munca sunt net superioare, mult mai importante decât suma pe care o câștigi. Dacă faci cu drag și cu inimă o să vină și laudele, și banii!”, a afirmat Andrei.


Despre artă și artiști el spune că lucrurile sunt relative. Din punctul său de vedere ca să fii pictor ai nevoie de minimul de imaginație și creativitate și maximul de muncă, studiile fiind doar puntea care te ajută să te autodepășești constant.

Loredana Bertișan, studentă în anul II la Departamentul de Jurnalism, FSPAC, UBB

Foto: arhiva personală Andrei Atomei

Ultimele Stiri
abonare newsletter