Actualitate

Uniunea Europeană a decis să înăsprească „imediat” controalele la frontierele sale externe

Statele membre ale Uniunii Europene au decis vineri să înăsprească „imediat” controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, inclusiv a cetățenilor europeni.

Decizia a fost luată la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), solicitată de Franța pentru a coordona răspunsul comun european în fața amenințării teroriste, în urma atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris soldate cu 129 de morți și 350 de răniți.

Statele membre ale UE au cerut de asemenea revizuirea rapidă a regulilor Spațiului Schengen, pentru ca acestea să permită realizarea de „controale sistematice asupra cetățenilor europeni”, în contextul în care controalele detaliate sistematice se aplică în prezent doar persoanelor din țări terțe.


Guvernele „s-au angajat să introducă imediat controalele sistematice și coordonate necesare la frontierele externe, inclusiv asupra persoanelor care se bucură de libertatea de circulație”, conform concluziilor reuniunii care nu fuseseră încă adoptate, dar care fac obiectul unui consens, potrivit unor surse.

abonare newsletter