Actualitate

Vis american sau sclavie modernă?

Companiile de Work and Travel din toată ţara au început încă din luna octombrie să îşi afişeze ofertele şi sutele de joburi disponibile în Statele Unite ale Americii. Astfel, tinerii interesați de această experiență au posibilitatea să petreacă patru luni de vară într-o destinație pe care au văzut-o doar în filmele americane. Acest lucru este posibil indiferent dacă sunt boboci în anul I, masteranzi sau doctoranzi la zi. Cei care au trăit deja astfel de experiențe și-au văzut visul cu ochii sau dimpotrivă, au trecut prin momente pe care nu vor să le repete.

Ce e mai frumos decât să te plimbi prin Time Square, să fotografiezi Marele Canion al fluviului Arizona sau să admiri cazinoul Bellagio din Las Vegas? Îţi laşi problemele acasă, te apuci de împachetat şi te pregăteşti pentru un alt sistem, un nou oraş, o limbă și o monedă diferită, dar bineînţeles și alte culturi.

Casier, vânzător sau ospătar- în căutarea Visului American

Principalele joburi  disponibile pentru studenți sunt în domeniul serviciilor turistice. Astfel că angajatorii caută tineri care să ocupe postul de casier, vânzător, ospătar, salvamar, menaj și lista poate continua.


Eugen Oci este în prezent student la master, anul II la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj. Vara acestui an a petrecut-o într-o locație mică, tipic americană. Un cartier de case cu mult gazon verde, la distanţă de doar două ore de New York City. Odată ajuns acolo a fost mai mult pe cont propriu şi totul a depins de el şi de dorinţa de afirmare la locul de muncă:

“Am plecat împreună cu încă un prieten şi am fost singurii studenţi europeni din acel orăşel. Eu personal am plecat din România cu contract de doorman la un hotel cu 30 de camere. Practic, trebuia să întâmpin clienţii hotelului, să îi asist cu bagajele, lucruri mărunte. Inspiraţia mea a fost că am ales acest angajator după ce am văzut pe internet că locaţia are un restaurant independent de hotel şi o sală de evenimente. Aşadar, odată ajuns acolo, datorită experienţei pe care o aveam în servire, am fost repartizat direct la restaurant”.  


Unii se înhamă la două joburi

Salariul este cel care îi motivează pe studenți și probabil principalul motiv pentru care se aventurează într-o asemenea experiență. Aceștia pot lucra săptămânal pornind de la 7$ pe oră ajungând la 12$ pe oră în funcție de jobul pe care îl au, fără să pună în calcul tips-ul (bacşişul) sau orele suplimentare plătite în plus.

Tânărul s-a întors acasă cu 8000$ și urmează să iși recupereze taxele. Cheltuielile pe care le-a avut au fost relativ mici și a avut norocul să nu plătească chirie:


„Media de ore lucrate pe săptămână a fost de aproximativ 38, cu excepţia unei luni, în care am avut două joburi. Pe lângă cea de ospătar la restaurant, unde în general lucram după masă, am lucrat într-o mini cafenea. Acea perioadă a fost puţin mai dificilă, eram nevoit să mă trezesc dimineaţa la 6 şi ajungeam de la muncă seară după ora 11, 12”.

Ana Cașu, studentă și ea in Cluj la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a ajuns să lucreze într-un hotel din Portland, Maine. Angajatorul, pe lângă faptul că i-a oferit cazare a ajutat-o să își găsească și un al doilea job:


“Timp de 3 luni am muncit ca housekeeping(menajeră), recunosc a fost dificil, dar a meritat. Au fost zile când munceam 14-15 ore, dar şi zile în care aveam după-amiezi libere şi mergeam la plajă. Mi-a fost puțin greu şi cu limba, pentru că nu o stăpâneam foarte bine. Am întâlnit dificultăţi, dar credeţi-mă am învăţat-o involuntar. Acolo toată lumea este sociabilă, comunicam continuu cu clienţii, prietenii, cu angajatorul şi colegii de muncă”.

Seriozitatea și amabilitatea clienților este de apreciat și te lasă fără cuvinte, aceste lucruri l-au impresionat și pe Eugen Oci:


“Am petrecut minute în şir cu unii clienţi la masă doar să le spun povestea mea, pentru că în momentul în care îţi simt accentul, eşti prietenul lor. Te vor întreba de unde eşti, cum ai ajuns în State, ce studiezi, cum e prin Europa, România şi deveniţi prieteni”.

Sclavie modernă?

În schimb, Cosmin Criste student la FSPAC în cadrul UBB Cluj nu a fost deloc mulțumit de serviciile oferite de agenție.

„Ajuns acolo eu trebuia să fiu cazat la 150 de metri față de locul de muncă după cum scria în contract, însă am fost cazat la 5 mile, în afara insulei şi a fost nevoie să îmi cumpăr o bicicletă, iar la job am avut altă poziţie, nu ce îmi scria în job offer. Nu era visul american!”

Sunt situații în care studenții pot lucra în trei locații diferite doar pentru a-și câștiga banii, Cosmin Criste a fost cel care s-a regăsit printre ei:

„Mi-am luat şi al treilea job şi am reuşit în final să îmi recuperez investiţia de 3000$. Aveam mare noroc că bisericile de acolo ajutau studenţii cu mâncare. Mâncăm dimineaţa la biserică, iar la amiază de multe ori nu o făceam deloc pentru că pedalam spre alt job. E o experienţă unică din care înveţi foarte multe. Nu e cum crede lumea că dacă mergi acolo îl prinzi pe Dumnezeu de picior. E sclavie modernă, după părerea mea”.

Partea frumoasă a programului este cea în care călătorești, când admiri un oraș mare. Studenții uită de ce a fost la început, de câte ore au dormit și de puținele zile libere:

„Uită de sclavia modernă de care au luat parte involuntar. Totul are un preț. Am muncit pe bani pe care niciun american nu ar face-o. Mi s-a părut ciudat când am vurt să închiriez maşină şi nu am reuşit pentru că nu am 21 de ani. În schimb puteam să îmi cumpăr liniştit un pistol, chiar într-o seară un afroamerican se plimba liniştit pe stradă şi învârtea unul pe deget. Nu a fost visul american!”

Cea mai tare experiență- se leagă prietenii, iar distracția este la maxim

Dreptul legal de muncă al participanților la acest program începe în luna iulie și se termină la finalele lunii septembrie, deci ultima lună este destinată relaxării și distracției. America oferă o mulțime de posibilități, locuri inedite de vizitat și o cultură vastă. Pentru Ana Cașu, Work and Travel a fost o experiență pe care o va mai repeta. A avut posibilitatea, ca și ceilalți studenți să lege prietenii, dar și să viziteze alte orașe:

“Am întâlnit oameni minunaţi de la care am învăţat lucruri frumoase şi cuvinte specifice limbii vorbite. E drăguţ să ştii să saluţi în limba altcuiva şi mai drăguţ e să-i auzi pe ei cum se străduie să rostească cuvinte româneşti. În ultima lună am călătorit în Boston, Chicago şi New York. Am cumpărat cadouri pentru familie şi prieteni. Chiar m-am întors cu bani acasă, suficienţi pentru a-mi plăti următoarea  vară în SUA”.

Excursiile au fost partea cea mai tare a experienței și pentru Eugen Oci:

“O parte foarte frumoasă a fost excursia din octombrie când am nimerit într-un autocar cu peste 30 de studenţi români. Am avut o excursie foarte reuşită pe coasta de est, New York City - Washington - Niagara – Boston, în care s-a dovedit încă o dată că SUA e o ţară extraordinară”.

Text scris de Gabriela Barariu, studentă în Anul II la Jurnalism, FSPAC, UBB Cluj

Etichete: sua
Ultimele Stiri
abonare newsletter