Actualitate

„La Bohème”, premieră extraordinară cu o distribuție pe măsură

Premiera extraordinară ”La Bohème” de Giacomo Puccini, cu o distribuție excepțională, va avea loc duminică, 15 noiembrie la ora 18:30 la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Spectacolul magnific reunește pe scena lirică clujeană o distribuție de excepție care îi aduce în fața publicului ca invitați speciali pe reputații soliști de renume internațional: Anita Hartig, Teodor Ilincăi, Cozmin Sime, Adrian Sâmpetrean și dirijorul David Crescenzi.

Emoționanta capodoperă romantică a inegalabilului Giacomo Puccini oferă un spectacol al prieteniei, cu prieteni și despre prieteni, care se reunesc încă o dată pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, într-un spectacol de excepție. Considerată a fi una dintre cele mai fascinante creații lirice universale, ”La Bohème” revine pe scena clujeană spre entuziasmul melomanilor, cu o premieră deosebită și o distribuție impresionantă, după aproape doi ani.

”Suntem foarte fericiți și onorați, bucuroși într-un cuvânt. Am reușit să ne adunăm colegi și prieteni într-un spectacol al prieteniei, despre prieteni și trăirile lor care este Bohèma” a spus Florin Estefan, directorul Operei Naționale din Cluj-Napoca.


”Pentru câteva zile opera se poate numi Opera prieteniei naționale române din Cluj” a adăugat interpretul Petre Burcă.

Un spectacol cu sala arhiplină

Echipa de interpreți se așteaptă la un spectacol incredibil, atât datorită atmosferei vie și plină de bucuria de a face muzică împreună pe care au simțit-o în cadrul repetiției, dar și datorită faptului că în urmă cu două săptămâni s-au vândut toate biletele.


”Biletele s-au vândut, sala va fi arhiplină și nu mai am unde să dau locuri. Am fi dorit să dăm două spectacole consecutive, dar nu se poate. Atrage distribuția, atrage muzica, decorurile și scenografia sunt făcute noi și este o poveste feerică” a explicat Florin Estefan.

Spectacol pentru pensionari în 18 decembrie

În ciuda faptului că ”La Bohème” nu poate fi pus în scenă cu distribuția actuală în două zile consecutive, acesta va fi reluat cu distribuția casei în data de 18 decembrie.


”Spectacolul va fi refăcut și cel de-al doilea va fi dat în 18 decembrie cu distribuția casei. Acest spectacol să-l dedicăm pensionarilor. Pensionarii vor avea o reducere subtanțială la acel spectacol înainte de Crăciun și cred că va fi un dar frumos pentru ei. Putem să-l dedicăm pensionarilor din Cluj și pensionarilor Operei Naționale care trebuie sărbătoriți și ei” a explicat directorul operei.

România nu i-a vrut, dar străinătatea îi iubește

Deoarece cultura în România este în decădere, acești interpreți nu au fost apreciați la adevărata lor valoare, nu au fost lăsați să se facă remarcați la ei acasă. Așa că au plecat, iar acolo toată lumea îi vrea, având spectacole programate și peste trei, patru ani. Însă nu s-ar întoarce, fiindcă diferența este mult prea mare, din punctul de vedere al interpretului Toader Ilincăi.


”Noi am avut puține șanse. Chiar am insistat atât de mult pe vremea aia să cântăm aici un spectacol. Ne durea sufletul că nu se putea. Am vrut să cântăm. Era atât de simplu. Eram tineri, eram copii. Nimeni nu se naște sus. Trebuie să îi dai unui copil, unui tânăr cu ambiție, cu un anumit talent, șanse să se afirme. Veneam pe gratis numai de drag să ne lase să creștem, să acumulăm. Aș fi stat pe lângă toate sopranele angajate, numai să le ascult. Încercam să furăm de la ele. Eram atât de înfometați de informație. Și ni s-a dat șansa dincolo. E minunat când dincolo ți se recunoaște o pasiune pe care acasă nimeni nu o recunoaște” povestește Anita Harting.

”Toată lumea ne vrea acum pentru că suntem buni. Pentru că suntem de zece ori mai buni decât un italian sau un spaniol sau un francez. Dar pentru asta trebuie să luptăm de zece ori mai mult” a adăugat Teodor Ilincăi.


Opera îi așteaptă pe tinerii de la Conservator

Fiindcă există tineri talentați, care au ambiție și doresc să promoveze cultura, aceștia au nevoie de sprijin, iar Todor Ilincăi este de părere că sistemul poate să îi ajute cel mai bine.

”Fiecare are șansa lui, dar pentru asta trebuie extrem de multă muncă și seriozitate, echilibru” a spus interpretul.

”E frumos să visezi și e bine să viseze cât mai mare. Poate nu e chiar așa... în van. E minunat să vezi un exemplu de lângă tine, să vezi că a ajuns undeva prin muncă, prin situații benefice, prin oameni cheie care te pot sprijini. Să viseze încontinuu, că se poate. Și chiar dacă nu te afirmi la tine acasă, fiindcă la noi din păcate nu se dau șanse” a adăugat Anita Hartig.

Din păcate, Florin Estefan spune că tinerii care studiază în acest domeniu artistic nu sunt suficient de implicați. Toți doresc roluri mari, să se afirme prima dată când urcă pe scenă. Vor să sară peste etape, considerând că sunt prea buni să înceapă de jos și să avanseze.

”Generația de studenți de la Conservator se cred mari și tari și cred că lor li se cuvine totul. Că toate scenele mari ale lumii vor să-i aibă, că abia așteaptă omenirea să apară ei. Acesta este feedbackul pe care îl am eu. Îi chem voluntari la operă și spun că nu, că ei oricum intră pe gratis. Eu aș vrea să includ studenții, să vină să facă figurație. De exemplu am făcut un casting pentru figurație. Aveam nevoie de douăzeci de persoane. Au venit doi sau trei studenți de la Conservator. Dau șanse studenților și avem niște fetele și niște băieți foarte buni pe care deja i-am inclus în spectacole, fiindcă nu vreau să fiu ca cei dinainte care au pierdut oameni ca și Anita, de exemplu”, a spus Florin.

Bianca Tămaș

Ultimele Stiri
abonare newsletter