Actualitate

Decizie IMPORTANTĂ la nivel european! După divorţ, taţii sunt egali cu mamele în privinţa copiilor. Judecător: „Să nu uităm că soţul divorţează de soţie, nu şi de copil”

Adunarea Parlamentată a Consiliului Europei a aprobat acum o lună Rezoluţia 2079 (2015) privind „Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”.

Este o decizie istorică menită să schimbe legislaţia şi jurisprudenţa la nivel european, spune judecătorul Cristi Danileţ pe site-ul său, într-un articol intitulat „Consiliul Europei: după separare/divorţ taţii sunt egali cu mamele în privinţa copiilor”.

Rezoluţia aprobată luna trecută propune măsuri pentru a promova egalitatea între bărbaţi şi femei în exercitarea autorităţii părinteşti comune, inclusiv în cazurile de separare şi divorţ.

Cristi Danileţ pune la dispoziţia celor interesaţi traducerea în limba română a rezoluţiei. De asemenea, raportul care a stat la baza rezoluţiei a fost tradus în limba română de către ARPCC.


„Jurisprudenţa din România, din păcate, confirmă temerile europene şi anume că orientarea instanţelor este majoritata înspre a acorda mamei domiciliul copilului şi un interval de timp pentru acces la copil mult superior celui acordat tatălui. Chiar şi după intrarea în vigoare a noului Cod civil care a dorit o schimbare a mentalităţii practicienilor în drept şi familiilor cu părinţi separaţi sau divorţaţi, încă se păstrează vechile practici, consacrate de un Cod comunist al Familiei şi consacrate de o jurisprudenţă discriminatorie a vechiului Tribunal Suprem. Să nu uităm că soţul divorţează de soţie, nu si de copil. Practic, respectarea interesului superior al copilului înseamnă a i se asigura acestuia un contact cu părinţii săi cât mai apropiat de cel avut înainte de separarea părinţilor. Orice încălcare a acestui principiu lasă urme adânci asupra copilului şi măreşte tensiunile şi conflictele între părinţi, transformând copilul într-un simplu obiect de răzbunare şi şantaj cum, din păcate, decenii întregi s-a şi întâmplat în România”, spune judecătorul Cristi Danileţ.

Este necesar ca avocaţii sau judecătorii să realizeze că noua instituţie a autorităţii părinteşti comune cu privire la copil este cu totul altceva decât fosta instituţie a încredinţării minorului, arată Cristi Danileţ.

abonare newsletter