Actualitate

Câte şcoli din Cluj nu au aviz PSI? Autorităţile nu ştiu şi nici nu le pasă!

Părinţi, pe şefii învăţământului clujean îi doare-n cot că elevii ar putea să aibă soarta celor din Colectiv!

Sute de şcoli din judeţul Cluj funcţionează fără autorizaţii de la pompieri. Autoritățile sunt preocupate mai mult de controalele din baruri decât de siguranţa copiilor. Mii de copii sunt în pericol, în timp ce Inspectoratul Şcolar şi ISU Cluj lucrează la statistici.

Premierul interimar Sorin Câmpeanu spune că din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizații PSI (cu privire la protecția contra incendiilor). În judeţul Cluj funcţionează în momentul de față 678 de unităţi de învăţământ, din care 388 în mediul urban şi 290 în mediul rural. Câte dintre ele au aviz PSI? Autoritățile clujene au realizat abia la solicitarea reporterilor Monitorul de Cluj că nu au statistici în ceea ce privește școlile fără autorizație.


„Momentan nu putem oferi o statistică a școlilor care funcționează fără autorizație PSI. Știm doar că toate clădirile construite înainte de anul 1992 nu au nevoie de o autorizație. Însă momentan colaborăm cu ISU în ceea ce privește statisticile și în cel mai scurt timp le vom face publice”, au declarat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj spun că, pe fondul tragediei din clubul Colectiv, prioritară este verificarea barurilor.


„Lucrăm la statistici și vom ști până la sfârșitul zilei. Nu vă pot spune un număr exact, fiindcă există anumite aspecte de luat în considerare. O școală construită înainte de anul 1992 nu mai trebuie autorizată, dacă nu s-au făcut modificări interioare sau construcții adiacente. Cele construite după 1992 intră în procesul de autorizații. Datorită evenimentului din București, prioritare sunt baruri, cluburi, discoteci etc, apoi vom începe celelalte controale”, a declarat șeful ISU Cluj, col. Ion Moldovan.

În ceea ce priveşte şcolile din municipiul Cluj-Napoca, un lucru este cert: la majoritatea s-au făcut lucrări de extindere, mansardare sau amenajări suplimentare în ultimii ani. De-a lungul anilor, Primăria Cluj-Napoca a investit bani în lucrări de reabilitări, extindere şi modernizare la şcolile din oraş. Cu toate acestea, nici municipalitatea nu are o evidenţă a şcolilor, grădiniţelor sau creşelor fără aviz PSI. Dincolo de banii investiţi în aceste lucrări şi documentele de autorizare obţinute prin grija municialităţii, Primăria şi Consiliul Local au reprezentanţi în consiliile de administraţie ale tuturor intituţiilor de învăţământ din Cluj-Napoca. Care reprezentanţi, unii consilieri locali, alţii funcţionari ai Primăriei nu şi-au pus niciodată problema autorizării PSI.


Avizele PSI nu reprezintă doar o obligaţie legală, ci un element de siguranţă absolut necesar unor instituţii frecventate de minori. Gravitatea accidentului din clubul bucureştean Colectiv şi numărul mare de victime demonstrează importanţa avizării PSI, asta în condiţiile în care în local se aflau tineri la o vârstă la care puteau să aibă grijă de ei, nu minori incapabili să se protejeze.

Ultimele Stiri
abonare newsletter