Actualitate

Ghiţă Mureşan: „Ţara e a tinerilor care au ieşit în stradă, îi admir. Nu mai vreau să văd niciun politician din cei pe care îi cunoaştem”

Singurul baschetbalist român care a evoluat în NBA, Ghiţă Mureşan, a declarat că, deşi se află la mii de kilometri de ţară, resimte suferinţa ca şi cum ar fi în România şi spune că "e un lucru foarte bun" că românii plâng şi protestează împreună după tragedia din clubul Colectiv.

„E atât de trist ce s-a întâmplat, sunt 45 de tineri morţi, să-i ierte Dumnezeu, şi zeci de răniţi grav. Cel mai greu este pentru familiile lor, dar şi ale celor care se află în spitale. Nu mai putem da zilele înapoi, a fost un şoc pentru toată lumea, un şoc care însă, a mişcat oamenii. S-a ieşit în stradă, poate şi pentru că s-a ajuns ca românii să moară din cauza unor oameni de la conducere pe care nu-i interesează", a spus Ghiţă Mureşan.

Aflat în New Jersey, unde s-a stabilit în urmă cu mai mulţi ani, Ghiţă Mureşan spune că a urmărit "zi şi noapte" ce s-a întâmplat în ţară după tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 45 de tineri, iar alte zeci de persoane sunt încă în spitale în stare gravă sau critică.


„Am urmărit tot timpul ştirile, totul se propagă foarte repede ca informaţie. Am văzut mitingurile şi pot spune că m-au impresionat enorm tinerii care au ieşit în stradă în toată ţara. E un lucru foarte bun. Le spun să fie uniţi, să nu cedeze, să fie împreună, cu atât vor mai reuşi mai mult. Ţara e a lor, ei sunt ţara, asta cred, şi ei se pregătesc să devină liderii ei. Trebuie să ducă totul mai departe, am încredere în ei că nu se vor lăsa. Va fi o perioadă foarte grea, cu încercări mari, dar dacă vor fi uniţi nu-i va doborî nimeni. Am văzut că sunt şi tot felul de agitatori, unii încearcă să se impună în locul celor din stradă, dar cred că oamenii trebuie să se ajute, să nu lase diversiunile între ei şi nimeni nu-i va putea opri dacă rămân uniţi. Ei vor schimba România şi viitorul ei", a declarat Ghiţă Mureşan, care în ţară a jucat doar la Universitatea Cluj.

El mai spune că, deşi se află la o distanţă de mii de kilometri de ţară, nu mai vrea să vadă "niciun politician din cei pe care-i cunoaştem, ci doar pe copiii ăştia tineri".


„Nu mai vreau să văd niciun politician din cei pe care îi cunoaştem, nu mă interesează niciunul, ci doar copiii ăştia tineri, copiii din piaţă, din oricare piaţă centrală a oricărui oraş din România, pentru că au ieşit peste tot în ţară. Deja ştim ce a fost în politică, nu ne mai interesează, ei ne-au adus unde suntem astăzi. Mi se pare că românii s-au unit foarte, foarte tare după tragedia de la clubul Colectiv, e ca şi cum ai nevoie de un umăr să plângi pe el şi fiecare a găsit umărul celuilalt din stradă. Aşa mi se pare de aici de la mii de la kilometri, poate simt nevoie sa plângă împreună, e un lucru foarte bun, îi admir pe tinerii care ies în stradă şi vor schimbare. Ce s-a întâmplat, i-a unit foarte tare. E nevoie de schimbare, nimeni nu mai vrea să vadă politicienii la televizor, să audă discursurile, se vrea o mare schimbare şi în politică”, a mai spus fostul jucător în NBA.

Ghiţă Mureşan a povestit că a primit condoleanţe din partea americanilor pentru tragedia din ţară şi mesajul acestora a fost acelaşi: "Dacă veţi fi uniţi, veţi trece peste tot".


El mai spune că îşi doreşte ca oamenii să nu se oprească din proteste în oraşe din ţară, pentru că "ei sunt cei care conduc ţara cu adevărat".

„Sper ca oamenii să mai iasă în stradă şi să-şi ceară drepturile, ei sunt cei care conduc ţara cu adevărat, e a lor şi nu poţi accepta pe cineva care crede că este superior doar pentru că are acces la a face legi. Nu se poate să existe imunitate parlamentară pentru oameni care fură, oamenii trebuie să iasă în stradă să-şi ceară drepturile".


Ghiţă Mureşan a vorbit şi despre medicii implicaţi în toate acţiunile de salvare, spunând că aceştia "au uitat şi de familiile lor".

La doresc tuturor să fie puternici, să se facă bine toţi copiii aceia din spitale, iar părinţii lor să aibă încredere că se vor face bine. Trebuie să le mulţumim doctorilor care i-au ajutat să treacă peste asta, au muncit enorm, au făcut ce aveau de făcut, au încercat totul, dar au avut şi ei o încercare foarte grea, mi-e milă de ei, cred că au uitat şi de familiile lor. Am văzut aici, în SUA, ce a însemnat 11 septembrie, o tragedie enormă, lumea în România nu-şi dă seama prin ce trece acum şi cât de rău poate fi uneori în viaţă, cât sacrificiu fac unii pentru a ajuta. Am fost foarte impresionat de ambulanţieri, medici, asistente medicale, pompieri, cât au suferit în timp ce salvau victimele, trebuie să aibă puteri enorme, să le ajute Dumnezeu tuturor", a mai spus Mureşan.


El a încheiat afirmând că, deşi se află atât de departe, simte totul ca şi cum ar fi în ţară.

Sufăr aici, dar simt ca şi cum aş fi acolo, am stat zile şi nopţi şi am citit tot ce venea din ţară. Şi familia mea e afectată, băieţii mei au aflat chiar a doua zi dimineaţă, au fost şocaţi, pentru că au foarte mulţi prieteni în România. Dar, cel mai greu este pentru cei din ţară, cei cu copii în spitale şi îngropaţi. Sper să aibă puterea să treacă peste toate".

Bilanţul persoanelor decedate în tragedia de la Colectiv a ajuns la 45.

Ultimele Stiri
abonare newsletter