Actualitate

Atelier de “eradicat” lenevirea

Zilele trecute, o librărie din Cluj a găzduit un atelier despre știința și arta ne-procrastinării (cum să nu mai amâni începerea unei sarcini), dedicat tuturor celor care își pun toate resursele fizice și morale în ziua de mâine.

Evenimentul a fost organizat de Incubator107, un proiect cultural care se axează pe promovarea activităților interactive, desfășurând lunar diferite workshop-uri (make-up, nutriție, creative writing, prim-ajutor). Accesul a fost pe baza înscrierilor, care au început odată cu anunțarea evenimentului.

Conferința, care a fost mai degrabă un dialog între cei prezenți și specialist, a fost susținută de Ariadna Mancaș, psiholog și psihoterapeut integrativ. Procrastinarea este un comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu.  Spre dezamăgirea celor ce sperau că problema cu amânatul lucrurilor până în ultimul moment va dispărea imediat după ce vor ieși din librărie, pentru a scăpa de acest obicei prost e nevoie de mai mult de o ședință.


Întâlnirea a gravitat în jurul a 4 întrebări despre procrastinare: Ce este?, Ce ne spune știința?, Ce putem face? și Cum ne menținem?. Deși cunoaștem cu toții acel sentiment plăcut în care pur și simplu stăm relaxați, când ar trebui să ne îndeplinim o anumită sarcină, avem (sau cel puțin ar trebui) și sentimentul de vinovăție care ne copleșește când suntem puși în fața faptului neterminat. Cele mai întâlnite motive pentru care oamenii lenevesc și își prelungesc deadline-urile, împărtășite (și aprobate) chiar de cei ce au luat parte la eveniment, ar fi lipsa de încredere, surplusul de încredere, frica de succes, frica de eșec, obiceiurile proaste, lenea și cel mai important, cu care toată lumea a fost de acord: “nu îmi place ce trebuie să fac”.

Oprirea procrastinării își are originile în același loc de unde începe: creierul. Important este să ne convingem că vrem să scăpăm de acest obicei prost. E un adevăr universal valabil că nimeni nu poate să-și înceapă tema/proiectul/curățenia/munca fără ca totul să fie aranjat “cum trebuie”, însă psihologul Ariadna Mancaș a oferit câteva alternative care par mult mai practice, cum ar fi: stabilirea unor deadline-uri intermediare, planificarea activității în scris, recompense, o pre-recompensă, exprimarea publică a obiectivelor, conștientizarea consecințelor sau munca în echipă. Deși nu par a conține nici un strop de leac magic, aceste mici detalii te pot transforma într-o persoană mai productivă, mai eficientă și cu o stimă de sine ridicată. Cine nu își dorește așa ceva?


 

Articol scris de Vlad Braga, student în Anul I la Jurnalism, FSPAC, UBB Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter