Actualitate

Un fost procuror clujean preia atribuțiile lui Oprea în MAI

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, vineri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, care au durat doar 10 minute, că formaţiunea sa va susţine orice variantă pe care o va alege preşedintele privind noul Guvern, fiind de acord şi cu alegerile anticipate. Totodată, Oprea a anunţat că părăseşte guvernul interimar şi a anunţat vineri, la Cotroceni, că şi-a delegat atribuţiile de ministru al internelor secretarului de stat Ilie Botoş.

Vicepremierul Gabriel Oprea a anunțat vineri, la Palatul Cotroceni, că secretarul de stat Ilie Botoș va prelua conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Liderul UNPR Gabriel Oprea a anunţat că nu va mai participa la şedinţele guvernului interimar şi că şi-a delegat atribuţiile de ministru al internelor secretarului de stat Ilie Botoş. Acesta va asigura conducerea ministerului şi va avea drept de semnătură în perioada de tranziţie până la formarea unui nou guvern, urmând ca actul prin care preia atribuţiile de ministru să fie publicat în Monitorul Oficial.


"Prin depunerea mandatului de către Victor Ponta, întregul guvern este demisionar. Vă informez că la comanda Ministerului Afacerilor Interne se află generalul magistrat Ilie Botoș", a precizat Oprea.

Potrivit CV-ului, Ilie Botoş şi-a început cariera ca şi procuror la Târgu Jiu şi Alba Iulia, ca apoi să devină judecător la Tribunalul Militar Cluj. Între 1991-2002 este procuror militar criminalist şi prim procuror militar la Parchetul Militar Cluj, iar între 2002-2003 devine procuror general adjunct la Parchetul Naţional Anticorupţie. Între 2003-2006 este procuror general al Parchetului de pe lângă Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie. În 2012, generalul Ilie Botoş a fost numit şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), de către ministrul Apărării de atunci, Corneliu Dobritoiu. Generalul Ilie Botoş deţinuse funcţia de adjunct al directorului general al DGIA, generalul Gheorghe Savu. În 2004 este numit secretar de stat pentru ordine şi siguranţă publică în Ministerul Afacerilor Interne.


În iulie 2006 Ilie Botoş şi-a dat demisia din funcţia de procuror general al României, ca urmare a fugii din România a lui Omar Hayssam (condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri în Irak).

abonare newsletter