Actualitate

Ape de mină dintr-un fost tunel de transport al minereurilor s-au deversat în râurile Someş şi Săsar

Râul Săsar, care traversează oraşele Baia Sprie şi Baia Mare, a fost poluat accidental cu ape de mină deversate dintr-o fostă galerie închisă a tunelului minier Cavnic-Şuior-Baia Sprie (Munţii Gutâi), a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului judeţul Maramureş, Ioana Teodorescu.

foto arhiva sursa foto rasunetul.ro foto arhiva sursa foto rasunetul.ro

"Apa debuşată din fostul tunel de transport al minereurilor Cavnic-Şuior-Baia Sprie avea o culoare roşiatică, un debit crescut, iar în urma intervenţiei specialiştilor fenomenul deversării pe alte cursuri de apă a fost oprit" a precizat Teodorescu.

În urma verificărilor efectuate în teren, în ultimele 24 de ore s-a constatat o reducere a poluării cursului de apă, iar pe tronsonul hidrografic Lăpuş între confluenţa cu râul Săsar şi confluenţa cu râul Someş, apa prezintă caracteristici normale.


O comisie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Gărzii Naţionale de Mediu Maramureş, SC Remin SA, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, monitorizează fenomenul poluării accidentele cu ape de mină.

Conform aceleiaşi surse, pe cursurile de apă verificate - râurile Săsar şi Someş- nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă iar specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş monitorizează fenomenul produs până la estomparea acestuia.


Fostele mine de neferoase din judeţul Maramureş au fost închise în anul 2007, o partea dintre acestea au intrat în conservare şi ar putea fi redeschise în viitor.

Etichete: poluare somes
abonare newsletter