Actualitate

Bătrânii protestatari ai Clujului, mândri de tinerii care iau atitudine

A doua zi de protest la Cluj-Napoca a strâns peste 1000 de oameni. Cu pancarte pe care erau scrise diverse mesaje, atât de atac la adresa clasei politice, cât și de susținere pentru victimele tragediei din clubul bucureștean Colectiv, mulțimea a militat pentru schimbare. În centrul Clujului și-au făcut apariția nu doar tineri, ci și persoane trecute de prima tinerețe.

În Piața Unirii, lângă statuia lui Matei Corvin la picioarele căreia încă se mai odihnesc buchetele de flori aduse ca omagiu și unde încă mai ard lumânări s-au adunat protestatarii care au îngenuncheat încă o dată pentru un moment de reculegere în memoria celor 33 de victime din incendiul petrecut în noaptea de vineri, 30 octombrie (a.c.).

Deși manifestația a fost organizată prin intermediul rețelei de socializare Facebook, așadar vizează în principal tinerii avizi de tehnologie, în centrul Clujului și-au făcut apariția și persoane trecute de prima tinerețe, care își iubesc țara și pentru care tineretul este vârful de ață de care se agață astăzi gândul spre un trai mai bun.


Unul dintre ei este Victor Maghear, un fost învățător pe care regimul comunist l-a arestat. Pentru acesta, schimbarea nu este doar o năzuință,  având cu adevărat nădejde că prin proteste traiul din România se va îmbunătăți.

"Am venit aici să debarcăm banda asta de hoți și trădători. Am participat și la revoluție. În tot orașul am fost prezent", spune acesta mândru că și tinerii de astăzi au decis să iasă în stradă.


Întrebat ce le reproșează politicienilor care ocupă astăzi locuri fruntașe, acesta afirmă: "Furtul și vânzarea de țară. Au demolat toate fabricile. Poporul acesta a muncit 50 de ani flămând, ca să ajungeți dumneavoastră, tinerii, într-o situație acceptabilă. Și totuși, uite unde am ajuns. Tineretul trebuie să plece în străinătate ca să câștige o bucată de pâine că în patria lui nu are unde să muncească. Ar avea de spart la trotuare, că ați văzut ce e aici, dar aia nu-i viață!"

Seniorul Maghear este dezamăgit de oamenii politici și pe un ton amar povestește că nu își poate explica declinul în care a ajuns România din cauza acestora: "Am muncit pentru alții. Pentru bătrâni care nu erau capabili să muncească și-mi pare rău de halul în care a ajuns țara asta. Dacă te duci în zonele industriale, te apucă groaza. Cum de i-a lăsat conștiința să distrugă așa ceva? O avere! Dar trădătorul nu are conștiință niciodată."


Acesta vorbește convins, cu stăpânire de sine fără să blameze tânăra generație. Mai mult, îi încurajează pe cei tineri, să acționeze, să nu rămână indiferenți, să lupte pentru ceea ce își doresc și pentru valorile în care cred: "Tinerii trebuie să se organizeze în frunte cu societatea civilă. Altfel, în clasa asta politică nu-i nicio nădejde. Nu sunt nici capabili și nu sunt nici bine intenționați. Cum ajung, cum se pun pe furate! Numai societatea civilă va reuși și numai pe cale pașnică. Atât de mult trebuie demonstrat în stradă până dispare clasa politică, că ei n-ar ceda. Ăștia nu-s capabili. Nu-i ajută nici materia cenușie, că nu au. Au doctorate, toți sunt doctori, dar în rele și în furturi."

În mediul online sunt anunțate proteste și pentru zilele următoare, atât în Cluj cât și în alte orașe ale țării.


 

Text și foto: Loredana Bertișan, studentă în anul II la Departamentul de Jurnalism, UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter