monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Salarii restante de 3 ani la fabrica de mobilă Vlădeasa

Cei 300 de muncitori de la fosta fabrică de mobilă Vlădeasa Huedin nu şi-au primit nici acum banii restanţi pentru trei luni şi salariile compensatorii.

 

 

Fosta fabrică de mobilă s-a închis acum de trei ani .Banii pe care trebuie să îi primească foştii angajaţi de la Vlădeasa Huedin reprezintă şomajul tehnic pentru o perioadă de trei luni şi cele două salarii compensatorii promise în momentul închiderii fabricii.

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că lichidatorul unităţii, Casa de Insolvenţă Transilvania, a vândut tot dar nu a plătit restanţele salariale foştilor angajaţi. Mateiu Ardelean, reprezentantul foştilor muncitori de la Vlădeasa, spune că au făcut mai multe cereri la Casa de Insolvenţă, dar nu au primit nici un ban, reprezentanţii firmei spunându-le că Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj este cel care ar trebui să achite restanţele. Potrivit deputatului independent Mircia Giurgiu, care îi ajută pe foştii angajaţi în demersul lor, ITM Cluj nu are însă niciun amestec în achitarea sumelor restante, Casa de Insolvenţă fiind cea ar trebui să le plătească oamenilor banii neîncasaţi.

 

Legal, banii li se cuvin

 

Prin deputatul Mircia Giurgiu, cei 300 de muncitori de la Huedin au trimis o interpelare la Ministerul Muncii şi din răspunsul primit reiese faptul că din punct de vedere legal oamenii trebuie să primească banii pentru cele trei luni de şomaj tehnic şi salariile compensatorii.

Deputatul clujean a precizat că va continua demersurile astfel încât foştii angajaţi să îşi primească restanţele. El a depus deja o interpelare către Casa de Insolvenţă prin care solicită achitarea datoriilor către muncitori.

 

Doar 10% s-au reangajat

 

Mateiu Ardelean spune că recuperarea banilor este foarte importantă pentru muncitorii fostei fabrici de mobilă, mai ales că doar 10% dintre aceştia au reuşit să îşi găsească un loc de muncă după închiderea fabricii.

De exemplu, Varga Catalina, una dintre persoanele care au lucrat la unitatea din Huedin, spune că de trei ani nu şi-a mai găsit un loc de muncă. „Pentru pensionare sunt prea tânără pentru că nu am vârsta şi pentru a munci sunt prea bătrână, aşa că de trei ani stau pe margine fără un loc de muncă”, se plânge Varga Catalina. Femeia mai spune că în cartea de muncă nu i-a fost trecută grupa a II-a de muncă, în ciuda faptului că a lucrat în condiţii grele. Potrivit fostei angajate a fabricii Vlădeasa, grupa a II-a i-ar fi dat şansa de pensionare anticipată.