Actualitate

Excavatoarele scot oamenii în stradă

Un nou protest împotriva distrugerii malului Someşului a fost anunţat pentru joi.

Sursă foto: Facebook Sursă foto: Facebook

Sute de activiști de mediu sunt așteptați joi de la ora 17.00 lângă podul Elisabeta, pentru un nou protest față de deciyia Primăriei Cluj-Napoca de a continua lucrările pe Splaiul Independenței.

„Vrem să salvăm Someşul nostru” zic activiştii de ceva timp încoace. Acesta e motto-ul pe care s-a fondat pagina de Facebook intitulată, surpriză, Someşul nostru. Doar că, după lungi discuţii cu oficialităţile, primăria a rămas cu planuri originale puse în mişcare de un excavator şi activiştii cu nimic. Splaiul Independenţei e, mai nou, un şantier. Va deveni, în curând, o arteră  cu şi mai multe claxoane de maşini pe care vocile societăţii civile nu vor mai fi în stare să le acopere.


Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, a trimis o scrisoare deschisă, adresată lui Emil Boc, prin care îi cerea primarului să oprească lucrările. Societatea civilă a invadat malul râului, într-o încercare plină de speranţa că se vor face auziţi. Au cerut pietonală şi pistă de biciclete, nu o nouă bandă pentru trafic auto. Au scris mesaje şi au desenat cereri simbolice către primărie pe o panglică de hârtie lungă de câteva zeci de metri. S-au dus şi au negociat cu primarul, în sala de sticlă a primăriei, cu panglica de hârtie după ei. Emil Boc le-a promis că le va respecta cererile, că s-a convins de părerea cetăţenilor a căror doleanţe sunt obiectul muncii lui.

Potrivit lui Boc, proiectul vizează extinderea cu o bandă suplimentară pentru automobile, cu scopul de  a fluidiza circulația pe Splaiul Independenței. Proiectul este bazat pe un studiu de circulație efectuat în perioada 2005-2007 de către compania Search Corporation. Intenția este de a se separa traseul tramvaiului de benzile mașinilor, dorind crearea unei străzi cu sens unic cu direcție Mănăștur-Centru, urmând ca strada Drăgălina să asigure celălalt sens. Proiectul a fost pus la îndoială de societatea civilă, în opinia lor fiind un studiu mult prea vechi care nu mai este în acord cu nevoile cetățenilor.


Noul studiu de mobilitate, care a fost început în primăvara acestui an, va fi finalizat cel mai probabil anul viitor, ceea ce înseamnă că abia în 2016 vom ști de fapt care este cea mai bună abordare pentru Splaiul Independenței.

Etichete: protest somes
Ultimele Stiri
abonare newsletter