Actualitate

Lista promisiunilor lui Boc

Locuințe, locuri de muncă, transport civilizat, burse pentru elevii sârguincioși. Ce le-a promis primarul vârstnicilor?

Emil Boc a dezvăluit vineri planurile și direcțiile de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca.

În incinta recent renovatului Cazino din Parcul Central, cadrul ceremoniei de premiere a cuplurilor care aniversează anul acesta 50 de ani de căsnicie neîntreruptă, Emil Boc a anunțat vineri, 23 octombrie, activitățile și proiectele pentru zona Clujului până la finalul acestui an.


Gunoaiele 

În primul rând, în privința gunoaielor Clujului, primarul a anunțat finalizarea - cu ajutorul funcționarilor Primăriei, cu sprijinul Consiliului Local și al RADP - a noii rampe temporare de stocare a deșeurilor, amplasată lângă cea veche, în zona Pata Rât. Aceasta ar trebui să asigure depozitarea gunoaielor pentru o perioadă de cel puțin 2-3 ani, în speranța că până atunci se va termina construcția Centrului de Deșeuri, după model European. 

Deschiderea acestei noi rampe a adus, spune primarul, o scădere a taxei pentru salubritate, deoarece nu mai este necesar transportul gunoaielor până la Oradea. Astfel. din 16 octombrie, persoanele fizice plătesc 6,79 lei față de 8,38 lei cât a fost până în prezent, iar pentru persoanele juridice taxa a scăzut de la 70 de lei/mc la 43 de lei/mc.


Investițiile

A doua mare preocupare a muicipalității se referă la investițiile în Cluj, asigurarea locurilor de muncă și în ceea ce privește necesarul de locuințe, a amintit primarul. Boc a punctat existența a două proiecte mari.

În Dealul Lomb - care se dorește a fi o importantă zonă a Clujului în următorii 10 ani - se investește acum pentru construirea drumului, locuințe pentru 100.000 de locuitori și asigurarea a peste 20.000 de locuri de muncă. Acest Deal al Lombului ar trebui să devină „un oraș în oraș”, care să asigure locuri de muncă în foarte multe sectoare și domenii, care să atragă înapoi în țară tinerii plecați în străinătate.


Cel de-al doilea proiect este în zona Borhanci unde există o suprafață de 80 de hectare de teren pe care familiile tinere îsi vor putea construi case pe suprafațe de 500 m2, iar apoi printr-un proiect al Primăriei se vor dezvolta servicii publice: grădiniță, școli, farmacii, parcuri, trotuare și spații de parcare. Nu în ultimul rând, primarul spunea că vor fi asigurate și un număr de locuințe sociale pentru cei care nu pot să-și permită singuri un spațiu de locuire.

Calitatea vieții

Un al treilea obiectiv major este cel al calității vieții în orașul Cluj. „Dacă nu putem fi mai buni ca Bucureștiul în privința numărului de cetățeni, putem fi orașul numărul 1 din România în privința calității vieții, un oraș comparabil cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, prin calitatea serviciilor medicale, a educației, prin calitatea serviciilor pentru persoanele de vârstă a treia și prin calitatea petrecerii timpului liber”, a amintit primarul Emil Boc.


Tot la acest segment intră și îmbunătățirea calității transportului în comun, a sus Boc, care a menționat recenta achiziție a 50 de autobuze noi care deja funcționează în oraș și licitația pentru alte 20 de troleibuze care vor intra în funcțiune din luna decembrie. Primarul a promis că va urma achiziționarea de tramvaie, autobuze și troleibuze noi pentru oraș și pentru extinderea rețelei de transport cu localitățile din zona metropolitană, în special Florești și Apahida. Se lucrează de asemenea la o bandă dedicată autobuzelor, astfel încât circulația acestora să nu fie deranjată de ceilalți participanți la trafic, iar călătorii să poată ajunge mai repede la destinație.

Burse pentru elevi

În ultimă notă, Emil Boc a încheiat lista priorităților cu informații despre bursa oferită din partea Primăriei pentru elevii care au o medie peste 8.50. În județul Cluj sunt la ora actuală aproximativ 15.000 de elevi cu această medie. Prin acest lucru Primăria îi stimulează și îi încurajează pe acești copii la educație „pentru că, dacă omul învață de mic, va avea și un viitor în viață.”


Articol scris de Octavian Gui, student Jurnalism, FSPAC - UBB

abonare newsletter