Actualitate

O asociaţie cere în instanţă plăcuţe trilingve în Cluj-Napoca

Asociaţia Minority Rights a deschis un proces la Tribunalul Cluj, prin care vrea să oblige Primăria Cluj-Napoca să amplaseze plăcuţe trilingve la intrările în oraş.

Reprezentantul asociaţiei, avocatul Szocs Sandor, a declarat luni, cu ocazia primului termen al procesului, că demersul este susţinut de 2.000 de persoane.

"Asociaţia Minority Rights a deschis un proces la Tribunalul Cluj prin care cere instanţei să oblige Primăria Cluj-Napoca să amplaseze plăcuţe trilingve - în limbile română, maghiară şi germană - la intrările în municipiu, iar luni a fost prima înfăţişare. În sprijinul demersului asociaţiei au depus la Tribunal cereri de intervenţii accesorii şi un număr de 403 persoane, iar la primărie s-au depus peste 2.000 de cereri de amplasare a acestor plăcuţe. Încercăm să forţăm Primăria să respecte Legea Administraţiei Publice Locale nr. 215/ 2001 şi tratatele internaţionale care prevăd că minorităţile naţionale au dreptul la inscripţii în limba proprie, ale localităţilor. Aceste plăcuţe se amplasează în localităţile în care ponderea unei minorităţi depăşeşte 20% din totalul populaţiei sau dacă este o minoritate tradiţională", a explicat Szocs Sandor.

El a mai spus că la recensământul din 1992, populaţia maghiară avea o pondere de peste 23% în Cluj-Napoca, deşi ponderea acesteia a scăzut ulterior la mai puţin de 20%.

"Legea Administraţiei Publice Locale nr. 215/ 2001 arată că prevederile privind posibilitatea amplasării de plăcuţe în limba unei minorităţi se aplică şi în cazul în care, din diferite motive, după intrarea în vigoare a legii, ponderea cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale scade sub procentul prevăzut de 20%", a completat avocatul Szocs Sandor.

Tribunalul Cluj urmează să se pronunţe în cauză peste două săptămâni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter