Actualitate

Seplecan acuză din nou calitatea lucrărilor la Răchiţele - Ic Ponor: Nu vom deconta niciun ban pentru plata acestor lucrări

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, împreună cu reprezentanţii direcţiilor din Consiliul Judeţean Cluj şi, respectiv, cu proiectantul lucrării, au verificat la faţa locului starea lucrărilor de modernizare a drumului Răchiţele - Ic Ponor.

Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au constatat numeroase neconformităţi şi probleme legate atât de calitatea, cât şi de ritmul lucrărilor de asfaltare.

"Astfel, în cadrul sectorului de drum modernizat din zona Scrind-Frăsinet s-a observat faptul că materialul rezultat în urma tăierii marginii carosabilului a fost împrăştiat atât pe carosabil cât şi în şanţurile, respectiv taluzurile drumului, fapt care a determinat o înfundare a acestor acostamente, concomitent cu manifestarea unui real pericol pentru maşinile care circulă în acest sector datorită carosabilului necurăţat”, se arată în documentul citat.


De asemenea, pe sectorul de drum din zona Răchiţele-Doda Pilii, s-au constatat „neconformităţi ale stratului de balast pregătit în vederea aşternerii stratului de piatră, într-o asemenea măsură încât este susceptibil de a nu fi pregătit pentru recepţia în faza determinantă".

"Zona de macadam nu respectă vizual caracteristicile suprafeţei, existând denivelări evidente în profilul longitudinal şi cel transversal care nu se înscriu în toleranţele prescrise în caietul de sarcini. Nu în ultimul rând, pe porţiunea de aproximativ 4000 de metri pe care este aşternut stratul de binder există diferenţe de grosime de până la patru cm între cerinţele din caietul de sarcini (şase cm) şi realitate (doi cm). Mai mult decât atât, calitatea acestui beton asfaltic este una cel puţin îndoielnică, existând deja gropi adânci în acest strat, motiv pentru care, pe anumite porţiuni, binderul este complet compromis, fiind necesară refacerea lui de la zero”, au mai precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.


„Este absolut inacceptabil ca un drum pentru care constructorul este obligat să ofere o garanţie de ani de zile să fie executat în asemenea condiţii încât să apară deja gropi, iar la prima ploaie să existe posibilitatea de rupere a asfaltului. Balastul folosit nu este corespunzător, sunt numeroase suprafeţe pe care apa bălteşte sau care sunt înnoroiate, sunt zone de macadam care nu au fost împănate, amorsarea înaintea turnării asfaltului nu s-a făcut corespunzător. Asta, ca să nu mai vorbim de temperaturile la care s-a turnat asfalt, spre exemplu, cu mult sub cele minime admise şi chiar pe timp de ploaie. Un lucru e cert: nu se pune în niciun moment problema decontării din bani publici a unor lucrări de o asemenea calitate. În acelaşi timp, întrebarea care se pune, în mod firesc, e următoarea: în ce fel şi-au făcut oare treaba cei care sunt plătiţi exact pentru ca astfel de situaţii să nu se întâmple, unde erau oare reprezentanţii RAADPP şi ce măsuri au luat pentru remedierea acestor neconformităţi grave?”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan.

Lucrările de la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor vizează sectoarele de drum DJ 108C de la km 61+830 până la km 78+400, respectiv DJ 763 de la km 35+130 până la 39+060.


Finanţarea investiţei este asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR), din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul central de stat şi bugetul propriu, costurile neeligibile fiind acoperite de Consiliul Judeţean Cluj.

Oferta declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică având ca obiect execuţia restului de lucrări pentru obiectivul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor“ a fost cea depusă de ofertantul Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA - SC Cridov  SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190,24 lei, fără TVA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter