Actualitate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Mezelurile sunt cancerigene, carnea roşie este „probabil” cancerigenă

Mezelurile sunt cancerigene, potrivit evaluării publicate luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care avertizează că şi carnea roşie este „probabil” cancerigenă.

„Aceste rezultate confirmă recomandările de sănătate publică actuale care cer limitarea consumului de carne”, a declarat doctorul Christopher Wild, directorul Centrului internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC), care se află la originea evaluării, relatează hotnews.ro.

Porcul este inclus în randul cărnii roşii, ca şi vita, mielul, capra şi calul.

Includerea mezelurilor şi a altor produse de carne procesată în grupa agenţilor care pot provoca această boală, precum tutunul sau azbestul, nu înseamnă că sunt la fel de periculoase, noteaza CIRC.

Potrivit celor mai recente estimări ale proiectului „Global Burden of Disease Project”, 34.000 de decese provocate de cancer pe an în întreaga lume sunt imputabile unei alimentaţii bogate în mezeluri, faţă de un milion de decese provocate de cancer şi imputabile tutunului şi 600.000 consumului de alcool.

CIRC s-a bazat pe peste 800 de studii pentru a include carnea procesata în categoria agentilor „cancerigeni pentru oameni  (Grupa 1)”. „Acest risc creşte cu cantitatea”, a spus doctorul Kurt Straif, de la CIRC.

Ultimele Stiri
abonare newsletter