Actualitate

Doctorul Hâncu desființează reclamele alimentare. Câte vreme avem reclame care promovează mâncarea nesănătoasă “ca la bunica acasă” vom fi o naţie de graşi

Cele mai multe studii arată că românii iau în greutate pe zi ce trece. Nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu avertizează că reclamele nu ajută deloc.

Profesorul universitar specializat în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, membru de onoare al Academiei Române, doctorul Nicolae Hâncu, atrage atenția la mesajele mediatice care prezintă alimentația, din punctul său de vedere, într-un mod eronat.

”Nu sunt deloc de acord cu termenul «să mâncăm ca la bunica acasă!» pentru că eu la bunica acasă, la Blaj, mâncam lapte de bivoliță, mult unt, multă pâine, slănină, carne de porc, pui doar din când în când, pește nu era, deci cam asta era. Să folosim bucătăria modernă și nici de cum prăjeala!”, a declarat Hâncu.


Principalele cauze ale supraponderii și a obezității, mai ales în cazul tinerilor sunt sedentarismul și ”anarhia totală în igiena alimentație” spune acesta.

”Obezitatea este o boală care e interpretată ca o boală de risc pentru diabet, boli cardio vasculare, pentru tensiune arterială, despresie și pentru anumite forme de cancer”, a mai precizat Hâncu.


CNA nu intervine

Doctorul Hâncu susține că legătura dintre cancer și obezitate este de asemenea foarte clar dovedită, argumentând că dacă printr-un miracol populația globului ar deveni normoponderală, voluntar, cancerul ar scădea cu 50%”.

De cealaltă parte, Valentin Jucan, membru CNA, a declarat, referitor la reclamele TV, că instituţia pe care o reprezintă nu poate interveni.


”Îi înțeleg punctul de vedere, dar în general reclama «ca la mama acasă» vrea să transmită că acel produs e unul gustos și nu unul industrial. Reclama promovează gustul nu comportamentul. Nu poate fi generalizat astfel încât CNA-ul să ia o poziție față de aceste reclame. Dacă într-adevăr suntem atenționați de către Ministerul Sănătății atunci va fi altă abordare. În schimb, CNA-ul ar putea revizui mesajele de interes public, cele care vorbesc despre consumul de apă, zahăr și grăsimi”, a precizat Jucan.

Ne îngrăşăm după căsătorie

Doctorul Hâncu subliniază importanța extremă a micului dejun ca prim pas în crearea unei armonii alimentare. Principalele cauze ale supraponderii și a obezității, mai ales în cazul tinerilor sunt sedentarismul și ”anarhia totală în igiena alimentație” spune doctorul Hâncu. Pe lângă asta, consumul de alcool și consumul de droguri nu fac decât să crească pofta de mâncare. Ca să nu vorbim de mâncarea de tip fast food care se consumă de obicei mergând pe stradă.


Culmea este că lucrurile par să se înrăutățească după căsătorie. Deși cuplul câștigă o rutină, un ritm propriu, în loc să folosească acest lucru într-un mod productiv, devin comozi.

Motivație și voință

Teodora are 24 de ani, e creață și cu o față de copil jucăuș. E profesoară de educație muzicală și s-a îndrăgostit de violoncel și pian. Teo, cum îi spun prietenii, s-a confruntat cu două hernii de disc, o spină bifidă, o ușoară scolioză și cifoză și o operație pe creier.


Când a observat că a luat peste 10 kilograme în greutate și-a spus că asta e, gata, nu se mai poate așa. ”Nu mă deranja estetic, dar mă deranja fizic, simțeam o greutate în plus. Simțeam că am ceva ce nu-i al meu practic și a trebuit să mă scap de asta”, spune tânără.

Teo s-a lăsat ghidată de un antrenor personal, vicecampionul național la categoria fitness seniori, Petru Bozeșan, care i-a schimbat stilul de viață. Antrenamentul ei a început cu schimbarea regimului alimentar, pe care acum suține că și l-a însușit total. ”Alimentația este 80%, restul e sportul. 7 zile din 7 făceam antrenament. M-a ajutat foarte mult antrenorul personal, contează mult instructorul”, spune Teo.

Schimbarea începe cu noi

Emilia Cotul se numără printre cei mai căutați antrenori personali din Cluj-Napoca, fiind printre primii care au început o astfel de afacere la nivel local. Emilia susține că oricine poate să își rezerve  30-50 de minute zilnic pentru el însuși.

”De aceea sunt antrenori personali, să personalizeze alimentația și programul sportiv în funcție de viața clientului”, declară Emilia. La nivel local prețul unei ședințe cu un antrenor personal variază între 40-70 lei.

Emilia recomandă dimineața ca fiind cel mai propice moment al zilei pentru activitatea sportivă deoarece exercițiile fizice ”pun inima la treabă și stimulează eliberarea de endocrine, acel hormon care ne oferă senzația de bine”.

Fiind antrenor personal, Emilia, adoră să observe schimbările prin care trec clienții săi. Odată ce încep să piardă în greutate li se schimbă starea de spirit, devin mai încrezători în ei înșiși și ajung să dezvolte un alt stil de viață.

”Este minunat să văd aceste schimbări și să trăiesc cu fiecare client în parte aceste momente. Se îngrijesc, ajung să fie precauți la orice când vine vorbă de sănătate și frumusețe. Este un sentiment greu de explicat”, precizează Emilia.

Un studiu arată că 21,3% dintre români sunt obezi și 31,1% supraponderali. Cifrele diferă în funcție de regiune: Banatul, Crișana și Transilvania au obținut indicativul cel mai scăzut, 18,8%; Oltenia și Muntenia au înregistrat 21,3%, în schimb ce Moldova, regiunea cu cel mai ridicat rezultat, a obținut un rezultat de 23,8%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter