Actualitate

Arhitectul județului, acuzat că vrea să desființeze Comisia de Urbanism a comunei Florești. Primarul Șulea: „Șmecherul Salanță vrea să împiedice dezvoltarea comunei”. Salanță: Floreștiul devine ghetou!

Un adevărat război a pornit între primarul comunei Floreşti Horia Şulea şi arhitectul şef al judeţului Cluj Claudiu Salanţă, după ce acesta din urmă este acuzat că ar face presiuni pentru desfiinţarea Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei Floreşti, recent înfiinţată. Şulea acuză funcţionarii din Consiliul Judeţean că ”vor să devină gestionarii dezvoltării Floreştiului”, în timp ce Salanţă reclamă mai multe nereguli referitoare la modul cum se construieşte în Floreşti.

Decizia Primăriei Floreşti de înfiinţare a unei Comisii de Urbanism nu este văzută cu ochi buni de funcţionarii publici din Consiliul Judeţean care ar face presiuni pentru desfiinţarea ei. Mai mult, Prefectura Cluj a cerut revocarea acestei hotărâri a Consiliului Local Floreşti prin care s-a decis înfiinţarea acestei Comisii de Urbanism, Prefectura apreciind-o ca nelegală.

Cireaşa de pe tort a constituit-o vizita pe care mai mulţi funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Cluj au efectuat-o joi la Primăria Floreşti, unde au cerut toate planurile urbanistice zonale (PUZ) şi toate planurile urbanistice de detaliu (PUD) din ultimele 6 luni de zile. Motiv suficient pentru ca primarul Horia Şulea să se dezlănţuie şi să acuze un “desant stalinisto – stahanovisto – comunist la Primăria Florești”.


“Funcționarii publici de la Consiliul Județean Cluj au descins precum echipele NKVD ale Regimului Stalinist şi au cerut să li se pună pe masă toate actele aferente PUZ, PUD, autorizaţii de construcţii eliberate în ultimele șase luni. M-a pufnit râsul de asemenea atitudine stalinistă, nedemnă de un funcționar public al statului Român în 2015. A venit la Urbanism şmecherul Salanţă şi a cerut să-i punem acte la dispoziţie. Eu nu eram în primărie, dar i-am atras atenţia că lucrurile nu se fac în felul acesta.Un control de obicei se anunţă. I-am transmis că toate actele se găsesc pe site-ul primăriei. Mi-a spus că are nevoie de PUZ-uri şi PUD-uri din ultimele şase luni, după care s-a răzgândit şi mi-a spus că are nevoie doar din lunile august şi septembrie”, spune Şulea.

Primarul este de părere că tot acest circ vine ca urmare a faptului că “noi, cei din Floreşti, am avut tupeul şi nesimţirea să creăm acea comisie de urbanism formată din arhitecţi, ingineri, oameni de specialitate care să ne dea aviz consultativ pentru a îmbunătăţi dezvoltarea comunei”.


Nicăieri în lege nu spune că aceste comisii de urbanism sunt interzise la nivel de comune. Ei (n.red. funcţionarii publici din CJ Cluj) vor să devină gestionarii dezvoltării Floreştiului, încearcă să împiedice bunul mers al lucrurilor în Floreşti. După o discuţie cu juristul primăriei îi vom trimite o invitaţie arhitectului şef Salanţă că am fi deosebit de încântaţi să vină şi să fie membru în această Comisie de Urbanism. Comuna Florești emite din 1997 autorizații de construire în baza unor  PUZ, PUD aprobate prin HCL de Consiliul Local. Subit, acum aceste acte nu mai sunt legale. Care să fie oare motivul? Faptul că Floreștiul se dezvoltă extraordinar de rapid, inclusiv în domeniul imobiliar? Faptul că în Florești există cerere ridicată pe segmentul imobiliar și că în Florești se vând apartamente? Faptul că alții construiesc în municipiu și nu reușesc să vândă?”, este de părere primarul celei mai mari comune din România.

Şulea este de părere că Prefectura şi Consiliul Judeţean Cluj nu vor reuşi să desfiinţeze această Comisie de Urbanism.


“De abia aştept să ne întâlnim în instanţă”, a conchis Şulea.

De cealaltă parte, arhitectul şef al judeţului Cluj Claudiu Salanţă spune că a mai fost în control la Primăria Floreşti de cel puţin 4-5 ori în acest an şi că de fiecare dată s-a procedat la fel.


“Avem nu mai puţin de 6-7 reclamaţii, petiţii semnate de sute de oameni care reclamă nereguli în dezvoltarea imobiliară. Construirea haotică nu mai poate să continue, trebuie să oprim acest fenomen înainte ca Floreştiul să devină un ghetou. Am mers punctual astăzi la Primăria Floreşti unde am cerut PUZ-urile şi PUD-urile din ultimele şase luni. Astăzi am plecat din primărie cu actele pe care le-am solicitat, dar luni ne vom reîntoarce”, spune Claudiu Salanţă.

În legătură cu înfiinţarea Comisiei de Urbanism, Salanţă susţine că aceasta s-a făcut ilegal.


“Legea precizează înfiinţarea comisiilor de urbanism în judeţe, oraşe şi municipii. Trebuie să vedem unde e acel arhitect în organigrama Primăriei Floreşti, să vedem dacă el se află în subordinea directă a primarului. La Floreşti, arhitectul e în subordinea unui director tehnic. Nu e în regulă”, a mai spus Salanţă.

Pe plan local, Claudiu Salanţă este bănuit că ar avea un interes direct să desfiinţeze Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei Floreşti deoarece în acest mod, dacă toate autorizaţiile de construcţie ar sta în pixul lui la Consiliul Judeţean, ar favoriza un dezvoltator imobiliar din comună, Vasile Salanţă (“Moş Pic” cum este cunoscut) care se presupune că i-ar fi rudă. Claudiu Salanţă a negat orice legătură de rudenie cu acesta.

abonare newsletter