Actualitate

S-a lansat Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană

<p><img src="documente/stories/06_iunie/23_ziua/grup rosia montana.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În premieră în România, societatea civilă se mobilizează pentru susţinerea unui proiect industrial de anvergură.</p>

 

48 de organizaţii, instituţii şi persoane din diverse domenii de activitate au înfiinţat Grupul de Susţinere a proiectului minier Roşia Montană.


Grupul a fost lansat azi, la Bucureşti, în prezenţa a peste 100 de participanţi, susţinători ai proiectului minier.

„Înfiinţarea Grupului de Susţinere vine la iniţiativa unor organizaţii patronale, sindicale şi ONG-uri care au studiat documentaţia proiectului minier şi au vizitat zona Roşia Montană. Ulterior acestor demersuri, au apreciat că proiectul este viabil economic, respectă normele legislative, are o componentă importantă dedicată restaurării şi promovării valorilor de patrimoniu şi, per ansamblu, aduce importante beneficii economice, culturale şi de mediu la nivel local şi naţional”, au menţionat membrii Grupului.


48 de membri

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană include deja 48 de membri şi va avea o agendă ce va cuprinde întâlniri cu lideri de opinie din diferite domenii de activitate, conferinţe, prezentări, dezbateri publice etc. „Grupul este o iniţiativă fără precedent în România, însă şi proiectul minier de la Roşia Montană reprezintă, la rândul său, o miză pozitivă fără precedent pentru economia României. Am observat, în diverse evenimente organizate atât în zona Munţilor Apuseni, cât şi în alte oraşe ale ţării, că există foarte multe persoane, dar şi foarte multe organizaţii din mediul public şi privat care cred cu tărie în necesitatea implementării acestui proiect de anvergură. Însă lipsa unei coagulări a părerilor acestor oameni şi organizaţii a lăsat loc de-a lungul anilor unui adevărat delict de opinie din partea celor care se opun proiectului şi care transmit mesaje eronate”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi unul dintre reprezentanţii Grupului.


Odată cu lansarea Grupului de Susţinere, acesta şi-a desemnat şi un Consiliu Coordonator care va superviza activitatea şi strategia de comunicare a organizaţiei. Din Consiliu fac parte şi Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană şi Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Proiectul, benefic pentru mii de IMM-uri


„Realitatea este că proiectul de la Roşia Montană reprezintă cel mai mare proiect industrial al ultimilor ani în România şi trebuie studiat cu mare atenţie înainte de a se emite orice opinie. Noi am făcut acest lucru şi am concluzionat că implementarea proiectului este benefică pentru câteva mii de IMM-uri din toată ţara, datorită efectului său de multiplicare”, a explicat Ovidiu Nicolescu. Membrii Grupului de Susţinere consideră că proiectul RMGC creează premisele pentru atragerea altor investitori străini în industria minieră din România, care poate fi relansată pe baze moderne.

De asemenea, Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii, a ţinut să menţioneze că pentru sectoare economice conexe, aşa cum este sectorul construcţiilor, este necesară promovarea şi susţinerea investiţiilor private mari, care dau de lucru constructorilor şi au impact benefic asupra economiei naţionale.


Singura şansă de revigorare a zonei

„Sunt puţini cei care înţeleg mentalitatea şi trăirile oamenilor din comunităţile miniere. Aceştia au crescut în spriritul tradiţiei miniere şi văd cum străini ce nu au fost niciodată la Roşia Montană le hotărăsc soarta. Comunităţile miniere doresc să prospere păstrându-şi modul de viaţă şi asta vor şi locuitorii Roşiei Montane. Iar ca ei mai sunt mii de locuitori din comunele învecinate, dar şi din alte comune care cunosc beneficiile mineritului.”, a declarat azi şi Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană. La rândul său, consultantul financiar Bogdan Baltazar a atras atenţia că proiectul Roşia Montană este singura şansă de revigorare a zonei, care trece deja printr-un proces intens de depopulare.

abonare newsletter