Actualitate

Copilotul Răzvan Petrescu: I-am sugerat lui Adrian Iovan să ne întoarcem la Sibiu, iar el a refuzat

Răzvan Petrescu, copilotul aeronavei prăbuşite în ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, a declarat, luni, că i-a sugerat lui Adrian Iovan să întrerupă zborul la Sibiu, însă acesta a refuzat, el adăugând că ”un copilot nu este în măsură să îl tragă la răspundere pe comandant”.

Copilotul Răzvan Petrescu a făcut aceste declaraţii luni, după ce reprezentanţii Centrului de Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) au prezentat concluziile anchetei privind accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni.

El a spus că în momentul în care a văzut că vremea se înrăutăţeşte i-a sugerat comandantului Adrian Iovan să întrerupă misiunea la Sibiu, dar acesta a refuzat.


”Copilotul nu este niciodată în măsură să îl tragă la răspundere pe comandant”, a spus Petrescu.

Întrebat dacă consideră că Adrian Iovan este vinovat pentru prăbuşirea aeronavei, copilotul a spus că nu poate afirma acest lucru, dar că Iovan ”a supraevaluat aeronava”.


”Nu cred că este un vinovat negru pe alb. Prin natura meseriei, a încercat să continue misiunea şi a supraevaluat puţin aeronava, dar nu poţi afirma că Adrian Iovan este direct vinovat”, a afirmat copilotul Răzvan Petrescu.

El a mai spus că din momentul în care a apărut givrajul a fost însărcinat cu pilotarea efectivă, în timp ce Adrian Iovan încerca să degivreze carburatoarele.


”Fiecare ştia ce avea de făcut şi nu au fost foarte multe discuţii între noi”, a mai spus Petrescu.

”Din momentul în care ni s-au oprit motoarele au ştiut cert că urmează impactul cu solul”, a completat Răzvan Petrescu.


În urma accidentului aviatic din Apuseni, Răzvan Petrescu a fost spitalizat timp de o lună la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, fiind operat de mai multe ori la picioare, ultima intervenţie din 2014 având loc în luna septembrie. În luna mai a acestui an, Răzvan Petrescu, care urmează să fie operat din nou, s-a întors la manşă după un an şi trei luni şi îşi desfăşoară activitatea ca instructor de zbor la Şcoala Superioară de Aviaţie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter