Actualitate

Clujenii sunt invitați să se privească în ochi cu un necunoscut, de Ziua Mondială a Vederii

Un grup de tineri organizează joi la Cluj un eveniment inedit prin care invită trecătorii din în Parcul Central să se oprească un minut pentru a privi în ochi un alt necunoscut.

Acțiunea din Cluj este organizată în sincron cu alte 140 de orașe din lume, 100.000 de persoane anunțându-și, pe o rețea de socializare, participarea la toate aceste evenimente.

„Este un eveniment care se întâmplă astăzi în toată lumea, în 140 de orașe. A fost anunțat pe Facebook și peste 100 de mii de oameni de pe tot globul au anunțat că vor participa. Astăzi este Ziua Mondială a Vederii și oamenii sunt invitați să se privească ochi în ochi, timp de un minut, cu un necunoscut. În Cluj și-au anunțat prezența sute de oameni”, a declarat joi Florin Bădiță, care este organizatorul evenimentului și fondatorul unui grup de inițiativă socială numit „Nefiresc”.


La evenimentul din Cluj vor participa 30-40 de voluntari ai grupului. Cei mai muți dintre ei sunt studenți și elevi de liceu. Aceștia au ales un loc în Parcul central unde au așezat pe iarbă perne și au montat hamace. Tinerii îi invită astfel pe oameni să se așeze pe iarbă, pe perne, și îi îndeamnă să privească, timp de un minut, direct în ochi, un străin. Tinerii au la ei și pancarte prin care semnalează trecătorilor evenimentul.

„Scopul evenimentul este încurajarea conectării. Există un studiu care arată că oamenii mențin contactul vizual în jur de opt secunde, deoarece după acest interval de timp devine nefiresc să continui, în sensul că după acest timp cel puțin una dintre persoane începe să fie intimidată. Intenția noastră este să-i facem pe oameni să treacă peste această barieră de opt secunde și să-și reamintească de conexiunea umană”, a mai spus Florin Bădiță.


La nivel mondial evenimentul, numit The World's Biggest Eye Contact Experiment, este organizat de The Liberatos International, un grup din Australia care se ocupă cu organizarea unor experimente sociale.

Evenimentul va fi organizat în Parcul Central, de la ora 18,00 până la 19,00, iar apoi va fi urmat de o invitație a participanților la un eveniment de socializare.


Membrii „Nefiresc”, grup care există de mai mulți ani în București și recent are constituită o filială în Cluj, se ocupă cu organizarea unor flash-moburi și acțiuni sociale.

„Încearcăm să-i scoatem pe oameni din cotidian, din viața lor obișnuită. În Cluj, acesta este primul nostru eveniment pentru că am ajuns aici de o lună, dar în București am făcut până acum peste 30 de evenimente”, a mai spus fondatorul grupului „Nefiresc”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter