Actualitate

Peter O’Toole, Premiu de Excelenţă in memoriam al Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj. Premiul va fi ridicat de fiica actorului

Legendarul actor englez de origine irlandeză Peter O’Toole va primi in memoriam premiul de excelenţă al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj. Premiul va fi ridicat de fiica actorului, actriţa Kate O’Toole, membră a juriului Comedy Cluj. Spectatorii Comedy Cluj îl vor vedea pe Peter O’Toole pe ecran în filmul „The Ruling Class” care va rula în data de 23 octombrie.

Este pentru prima dată când acest trofeu este acordat unui actor străin. Premiul va fi decernat în 24 octombrie în cadrul Galei de închidere a festivalului şi va fi ridicat de fiica actorului, actriţa Kate O’Toole. Kate O’Toole este anul acesta membră a juriului Comedy Cluj.

Spectatorii vor avea ocazia să-l vadă pe Peter O’Toole pe ecran în comedia neagră “The Ruling Class” (Clasa conducătoare, 1972), unde face unul dintre cele mai reprezentantive roluri ale sale pentru care a primit şi o nominalizare la Oscar. În film, O’Toole joacă rolul unui tânăr care se trezeşte brusc moştenitor al unei averi importante. Singura problemă e că acesta se crede Iisus Christos.


Fiul unui agent de pariuri, Peter O’Toole s-a născut în 1932 în Irlanda şi a crescut în Leeds, Anglia. Pasionat de teatru, după armată a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Dramatice, unde i-a avut colegi pe mai apoi celebrii Albert Finney, Alan Bates şi Richard Harris. O ‘Toole şi-a făcut debutul pe scenă la 17 ani la Londra obţinând recunoaşterea ca actor al companiei teatrale Bristol Old Vic.

În 1962 a fost ales de către David Lean să interpreteze rolul lui T.E. Lawrence în celebrul film “Lawrence of Arabia”, după ce Marlon Brando şi Albert Finney au renunţat la rol. Prestaţia sa l-a transformat în star internaţional, revista Premiere clasându-l în Top 100 Cele mai bune filme din istorie.


În anii ’70 problemele de sănătate cauzate de un cancer la stomac şi atribuite iniţial alcoolismului, i-au ameninţat cariera şi viaţa, dar O’Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool şi urmând un tratament riguros. S-a reîntors apoi la cinema şi a făcut roluri memorabile în “The Stunt Man” (Cascadorul 1980) şi “My Favorite Year” (Anul meu preferat 1982).

Pe parcursul carierei sale, Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pentru interpretări de excepţie precum cele din „Caligula” (1979) sau “The Last Emperor” (Ultimul împărat 1987), fiind unul dintre puţinii actori actori care a fost nominalizat de două ori pentru acelaşi rol: întruchiparea regelui Henry al II-lea în “Becket” (1964) şi în “Lion in the winter” (Un leu în cuşcă 1968). Nu a câştigat trofeul pentru niciuna dintre nominalizări dar în 2003 a primit totuşi un Oscar onorific din partea Academiei de Film Americane. Pe lângă aceste Oscar onorific, actorul irlandez a câştigat patru Globuri de Aur, un premiu Bafta şi un premiu Emmy.


Ultimele filme în care a jucat au fost “Decline of an Empire” (2014) şi “The Whole World of Our Feet” (2015), lansate după moartea actorului, care a avut loc în decembrie 2013.

Peter O’Toole are două fiice una dintre acestea Kate O’Toole urmând să se afle în Cluj pe toată perioada festivalului în calitate de membră a juriului.


Premiul de excelenţă Comedy Cluj a mai fost acordat până acum actorilor Marin Moraru şi Tora Vasilescu (2009), Geo Saizescu şi Sebastian Papaiani (2010), Draga Olteanu Matei (2011), Horaţiu Mălăele (2012), Oana şi Amza Pellea, in memorian (2013) şi Victor Rebengiuc (2014).

Ultimele Stiri
abonare newsletter