Actualitate

Sala Polivalentă – un an de când Clujul se află pe harta internaţională a evenimentelor

În această lună se împlineşte un an de când Sala Polivalentă, realizată de constructorul sibian CON-A, a fost inaugurată. De-a lungul timpului, sala a găzduit cele mai importante competiţii sportive, concerte ale celor mai în vogă artişti, dar şi târguri sau expoziţii.

Strălucitoare, radiantă, versatilă și unică în țară, Sala Polivalentă Cluj-Napoca este cea mai modernă și încăpătoare construcție destinată organizării de evenimente. Dezvoltată pe 5 niveluri, subsol, parter și etajele 1-3, sala multifuncțională este destinată celor mai diverse activități. Lucrările la Sala Polivalentă au început în 2010 după ce firma CON-A din Sibiu a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei de execuţie a lucrărilor. În competiţia cu firma din Sibiu au intrat Dafora şi ACI, oferta celor de la CON-A fiind cea mai avantajoasă.

Recorduri peste recorduri

Cu o suprafață totală de 38.410 mp și o capacitate de până la 10.000 de locuri, cu tribune retractabile iar podeaua poate fi scoasă dacă e cazul,  sala poate să găzduiască şi a găzduit  cele mai variate evenimente, de la sporturi de contact (judo, box, arte marțiale etc) la gimnastică, hochei, tenis și alte sporturi de echipă (baschet, handbal, volei etc) până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte.


Poziționarea ei în imediata vecinătate a Sălii Sporturilor, vechea sală sportivă a Clujului, unde se pot desfășura secțiuni ale competiției, și lângă Cluj Arena, care oferă spații de antrenament și pregătire, a fost gândită special pentru evenimente sportive unde este necesar să existe mai multe săli de antrenament și săli oficiale pentru competiții. Chiar de la începutul construirii, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preciza multifuncționalitatea sălii și poziționarea ei strategică în centrul orașului.

Este un motiv de laudă pentru Cluj faptul că Sala Polivalentă este cea mai bine dotată sala multifuncțională din România și iese în evidență cubul video unic în țară, cu patru ecrane de mari dimensiuni care transmit imagini full HD, chiar în timpul evenimentelor. Sistemul de încălzire cu panouri solare și panourile fotovoltaice ce permit alimentarea iluminatului de siguranță a clădirii sunt cele mai performante instalate la noi în țară. De asemenea, clădirea este dotată cu un sistem de preluare a apelor pluviale, care sunt reutilizate la grupurile sanitare.


Construcția realizată de CON-A deține deja un record: este clădirea civilă din România cu cele mai lungi grinzi metalice, cu 73 de metri de deschidere liberă, dimensiuni care mai sunt întâlnite doar la hangarele avioanelor.

Lucrările au fost realizate în doar 19 luni, față de 36 de luni, termenul de execuție. Investiţia s-a ridicat la 70 milioane lei. 


Mircea Bulboacă, președintele grupului CON-A Sibiu, constructorul sălii preciza anul trecut la inaugurare că a fost o onoare pentru compania pe care o conduce să realizeze această investiție. “Ne simțim onorați să fim constructorii care au realizat această performanță și care oferă nu doar Clujului, ci întregii țări, un spațiu dedicat performanței și excelenței în sport”, afirma la acea vreme Bulboacă.

De la un teren pentru animalele de circ la o bijuterie arhitecturală

În urmă cu şase ani, înainte de începerea lucrărilor la Cluj Arena şi Sala Polivalentă, actuala zonă era ocupată de vechiul Stadion Ion Moina. Ocazional, pe locul Sălii Polivalente apăreau corturi de circ, terenul respectiv nefiind deloc exploatat. Schimbarea la faţă a vechiului spaţiu care cuprindea Stadionul Ion Moina a început în urmă cu şase ani, odată cu demolarea stadionului şi începerea lucrărilor la actuala arenă. Atunci, doar cei care ştiau proiectul îşi puteau imagina cum va arăta totul la final: bătrânul stadion va fi înlocuit cu unul modern, iar terenul neutilizat din vecinătatea lui va fi ocupat de o sală multifuncţională de sport şi agrement care va concura serios cu stadionul.


Construcţiile de excepţie ale CON-A Sibiu

Constructorul CON-A din Sibiu este una dintre puţinele firme româneşti care au îndrăznit să intre în competiţie cu firme serioase. Pe lângă Sala Polivalentă, în Cluj, CON-A a mai construit fabrica Bosch din Jucu, o investiţie de 77 milioane euro şi Parcul Industrial Liberty Technology Cluj-Napoca. Proprietarul Liberty Technology, Ion Sturza, fostul premier din Republica Moldova a ales ca şi a doua etapă a investiţiei să fie realizată tot de către firma sibiană CON-A. Printre lucrările de excepţie se numără Sala Polivalentă, Cluj Arena, Centrul de Afaceri Sibiu, Hotel Ramada Sibiu, Parking suprateran Cluj-Napoca şi terminalul Aeroportului Internaţional Sibiu. De asemenea, CON-A a realizat şi o serie de alte lucrări în ţară, printre care: SNR Rulmenţi Sibiu, Continental Sibiu, Poliflex Sibiu, Marquardt Sibiu, Kromberg & Schubert Mediaş, Wittenstein Sibiu, Ruukki Bucureşti.

Cele mai importante evenimente organizate în Polivalentă

Evenimentele care au umplut până la refuz Sala Polivalentă au fost concertul susţinut de James Blunt chiar la inaugurarea sălii şi concertele susţinute în cadrul festivalului Untold şi festivalului Electric City. Alte evenimente care au strâns spectatori din toată ţara au fost campionatul European de Fotbal în Sală al Persoanelor cu Diabet „DiaEuro 2015”, meciurile din cadrul Trofeului Carpați, Gala de box profesionist, concertul susţinut de artistul Julio Iglesias, meciul de calificare pentru Campionatul Mondial la handbal feminin - România Serbia, concertul Eros Ramazzotti sau galele MMA.


Cu ce ne va mai surprinde Polivalenta pe viitor

Din punct de vedere sportiv, anul viitor în luna februarie în Sala Polivalentă se va desfăşura meciul Fed Cup dintre România-Cehia, unde publicul clujean va avea ocazia să le vadă pe teren pe 4 jucătoare din Top 10 WTA, inclusiv pe Simona Halep. Până la sfârşitul anului, în Sala Polivalentă vor mai avea loc alte evenimente artistice, Lord of the Dance sau concertul chitaristului american Joe Satriani. Pentru cei mai sentimentali tenorul spaniol José Carreras va concerta la Cluj în 29 noiembrie. Luna decembrie îi va aduce în Sala Polivalentă pe dansatorii de la Fire of Anatolia şi Kings On Ice, cel mai impresionant show de patinaj artistic din lume.

Ultimele Stiri
abonare newsletter