Actualitate

Şoferi, raportaţi gropile! Dacă administraţia nu le repară, astupaţi-le voi „electronic”

Anumite aplicaţii permit şoferilor să raporteze obstacolele întâlnite în trafic, cum ar fi o groapă sau o lucrarea neterminată.

Aplicaţiile de acest fel permit şoferilor să se ajute unii pe alţii, raportând electronic în timp real gropile apărute în trafic. Astfel, şoferii care circulă pot să le evite sau să-şi aleagă alte trasee.

Şoferi, dacă municipalitatea nu le astupă, măcar treceţi-le pe o hartă.


WAZE

O aplicaţie des folosită de şoferi este WAZE. Cu ajutorul aplicaţiei ești alertat înainte să te apropii de poliție, accidente, pericole pe drum sau ambuteiaje în trafic, toate partajate de ceilalți șoferi, în timp real.

Hărţile aplicaţiei sunt actualizate de o comunitate de editori care implementează schimbările ce se produc în zona utilizatorului, îmbunătățind constant rutarea pentru fiecare.


Programul îi permite utilizatorului să se sincronizeze pe facebook alături de prietenii săi, astfel că şoferii pot vedea unde se află ceilalţi prieteni în trafic.

Un alt aspect interesant al aplicaţiei îi reprezintă costul benzinei.


Cu ajutorul comunităţii de şoferi participanţii la trafic pot merge către benzinăria cu cel mai mic preț de pe rută, prețurile fiind actualizate de comunitate. Şoferii raportează preţurile carburanţilor, iar în acest fel economisesc bani.

Gropometrul

Un alt exepmplu este „gropometrul”. Programul înregistrează automat gropile din România, cu ajutorul unui senzor prezent pe telefoanele inteligente.


Gropometru a fost lansat mai întâi pe Android, iar după puţin timp a apărut şi în varianta pentru iPhone. Programatorii au pe hartă mii de gropi, de toate mărimile, pe drumurile din întreaga ţară.

Cum a început totul?

Un tânăr IT-ist a avut ideea să facă o aplicaţie pentru gropi, după o experienţă interesantă.


„Am observat o domnişoară frumuşică pe alee. Ei bine, groapa care m-a trezit la realitate mi-a spus trei lucruri: unul că aş face bine să frânez, să nu intru în maşina din faţă, ca am o prietenă acasă şi ca am probleme le suspensie”, a declarat pentru ştirileprotv.ro, Alin Chichan.

Aplicaţia se foloseşte de accelerometru, un senzor care se regăseşte zilele acestea pe toate smartphone-urile. El este cel care simte osciliaţiile şi mişcările bruşte şi le notează pe harta din aplicaţie. Apoi, cei care vin din urmă pot vedea unde sunt gropi.

„Dacă zece şoferi trec pe acelaşi traseu şi nu o sa mai ia acea groapă, putem să determinăm că acolo s-a reparat”, a mai spus Alin Chichan.

Singurii care nu sunt încântaţi de astfel de aplicaţii sunt cei de la service-uri şi vulcanizări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter