Actualitate

Aeroportul “Avram Iancu” din Cluj, gazda unui workshop internațional pe tema siguranței

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj găzduiește zilele acestea, mai exact în perioada 21-22 septembrie 2015, un seminar cu participare internațională privind implementarea Regulamentului European nr. 139/ 2014 de stabilire a cerințelor tehnice și administrative referitoare la aeroporturi, conforme regulamentului Parlamentului European și al Consiliului.

Potrivit reprezentanților Aeroportului Cluj, noutatea introdusă de certificarea europeană a aeroporturilor constă în faptul că, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, regulamentele europene sunt direct aplicabile atât autorităților competente desemnate, cât și industriei aeronautice, în speță aeroporturilor europene.

Aceștia mai precizează că seminarul s-a bucurat de o participare complexă și reprezentativă pentru industria aeronautică, în cadrul acestuia reunindu-se atât reprezentanți ai industriei aviației internaționale din cadrul EASA, precum și reprezentanți ai autorităților aeronautice din Italia, Danemarca și Ungaria, dar și ai unor aeroporturi din Croația și Germania.


“Regulamentul 139 este deosebit de important pentru toate aeroporturile. În aceste două zile se desfășoară un seminar interactiv în cadrul căruia vom încerca să aflăm cât mai multe lucruri legate de ceea ce înseamnă interpretarea concrectă, resurse necesare și posibilități. De exemplu sunt cazuri în România cu piste deja făcute, cum este Clujul, sunt cazuri cu piste în construcție cum este Oradea, Suceava. Având în vedere că trebuie să existe reguli comune la toate, acolo unde nu se justifică financiar sau nu se poate adapta infrastructura de exemplu, se vor face analize de risc, se vor notifica diferențe la Autoritate și la Comisia Europeană, care le vor analiza dacă sunt acceptabile sau nu.

Toate aeroporturile din Europa intră într-un proces de evaluare a întregii infrastructuri pentru a ajunge la un numitor comun în ce privește siguranța. Aeroporturile care nu corespund, dacă este posibil vor fi upgradate, dacă nu, se vor face analize de risc și notificări, se vor lua decizii în funcție de aceste lucruri”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj.   


Industria aviației românești este reprezentată la toate nivelurile, respectiv Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), ROMATSA și cele 16 aeroporturi din România, precum și alți parteneri ai acestora.

Workshop-ul este organizat de către Asociația Aeroporturilor din România și Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, sub coordonarea Autorităţii Aeronautice Civile din România (AACR) şi în cooperare cu Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA).


"Organizarea acestui seminar la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj este o apreciere adusă aviației civile în general, dar și a nivelului ridicat al activității operaționale și manageriale a aeroportului clujean, în această perioadă de tranziție prevăzută de Regulamentul European nr. 139/2014", mai spun reprezentanții Aeroportului Cluj.

 

Etichete: workshop david ciceo
Ultimele Stiri
abonare newsletter