monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Exerciţii militare de amploare la Turda, în cadrul aplicaţiei „Someş 15” - VIDEO

Tancuri, TAB-uri şi soldaţi execută în această perioadă în poligoanele din cinci judeţe unul dintre cele mai mari exerciţii militare din ultimii ani. Scopul general al exercițiului este de a antrena forțele în planificarea și conducerea operațiilor defensive de nivel tactic.

Aplicaţia se numeşte „Someş 15” şi se desfăşoară simultan în judeţele Braşov (Cincu), Arad (Dud-Tauţ), Cluj (Turda), Suceava (Rotunda) şi Harghita (Jigodin). O parte din unităţile participante au fost dislocate şi în Poligonul din Turda.


Cadrul geostrategic al exerciţiului „Someş 15” este imaginat într-o zonă în care, de-a lungul unei perioade de aproximativ un an şi jumătate, o situaţie cu potenţial de criză s-a dezvoltat până la atingerea nivelului de agresiune armată.

Potrivit scenariului, în faza critică a dinamicii conflictului, forţe inamice au declanşat ofensiva terestră, încercând forţarea frontierei şi ocuparea de teritorii. În baza Ordinului de Operaţii primit, forţele Diviziei 4 Infanterie, dispuse în zona de responsabilitate repartizată, desfăşoară acţiuni de întârziere, amenajând aliniamentele de apărare succesive, produce pierderi însemnate inamicului şi opreşte ofensiva acestuia pe aliniamentul ordonat, până la introducerea în luptă a structurilor operaţionale aliate.


„Testăm punctul de comandă și capacitatea de conducere, iar în partea a doua testăm deprinderile practice ale soldaților pentru executarea diferitelor manevre, dar și tragerile de luptă cu muniție reală în cele șapte poligoane: trageri de luptă de artilerie, aruncătoare proiectile reactive, armament de infanterie și aviația care ne sprijină. Aici am dorit să prezentăm tehnica aferentă Diviziei 4. Am început cu Ghepardul, dar și elemente de gestiune a unor crize sau acțiuni diversioniste sau teroriste asupra punctului de comandă. Am observat acțiunea EOD-ului la identificarea unui pachet suspect și intervenția echipei pentru respingerea unui atac diversionist asupra punctului de comandă. Rețelele teroriste acționează de obicei în acest scenariu pentru destabilizarea conducerii la nivel local a autorităților. Noi avem în vedere corelarea acțiunii noastre militare cu mediul operțional actual și care are și această componentă: lupta împotriva grupărilor teroriste”, a declarat Generalul de Brigadă, Adrian Ciolponea.


Întrebat dacă îi lipsește ceva, Adrian Ciolponea a spus că „e clar că avem nevoie de modernizarea echipamentelor și armamentelor din organica armatei și diviziei”.

Militarii au făcut o demonstrație și au distrus un colet suspect și au prezentat costumul pe care trebuie să-l poarte un militar care lucrează în acest domeniu.


De asemenea, militarii și-au prezentat și tehnica din dotare.


Exercițiul „Someş 15” este integrat într-un cadru operațional mai larg, dat de desfășurarea în perioada 7-18 septembrie a exercițiului inter-instituțional, de nivel strategic, „Histria 15”. În activitatea de instruire „Histria 15”, condusă de Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major General, sunt angrenați aproximativ 7000 de angajaţi ai instituţiilor din Sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.