Actualitate

IPS Andrei Andreicuţ, despre refugiaţi: „Să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura posibilităţilor”

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, consideră că forţele internaţionale nu se implică suficient pentru oprirea „războiului nebun”. În privinţa refugiaţilor care ar ajunge în România, mitropolitul spune că „trebuie să fim buni, să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura posibilităţilor”.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a vorbit despre criza imigranţilor şi despre soluţiile care sunt la îndemână pentru a-i ajuta, precum şi despre construirea unei moschei la Bucureşti.

Astfel, mitropolitul Clujului este de părere că forţele internaţionale ar trebui să se implice mai mult în stoparea războiului din Siria şi Irak, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să îşi părăsească casele şi ţările.


În ceea ce priveşte numărul imigranţilor pe care ar trebui să îi preia România, înaltul prelat consideră că premierul şi preşedintele ştiu mai bine decât Comisia Europeană ce posibilităţi au românii pentru primirea refugiaţilor, în condiţiile în care „este destulă sărăcie şi la noi”. Mitropolitul mai spune că „trebuie să fim buni, să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura capacităţii noastre”.

Întrebat cum ar trebui primiţi şi trataţi imigranţii care vor ajunge în perioada următoare în România, Andrei Andreicuţ a spus că „imigranţii trebuie primiţi cu dragoste şi cu bunătate”.


„Imigranţii trebuie primiţi cu dragoste şi cu bunătate pentru că, făcând lucrul acesta, împlinim cuvântul Mântuitorului. Şi străinii necăjiţi intră în categoriile despre care vorbeşte Domnul Nostru Iisus Hristos că trebuie să le tratăm cu bunătate. Aşa că noi trebuie să îi tratăm cu bunătate pe cei ce vin. Chiar dacă sunt de altă religie sau confesiune. Noi, crezând în Hristos şi ştiind că El este speranţa întregii lumi, din tot sufletul am dori ca toţi ceilalţi să devină creştini, însă nu cu forţa, ci convinşi fiind că aceasta este calea cea adevărată. Până atunci, orice confesiune ar avea, sunt în primul rând oameni. Sigur, să facem totul pe măsura puterilor noastre”, a declarat Andreicuţ.

Andrei Andreicuţ consideră că trebuie să fim buni, să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura capacităţilor noastre.


„Omului nu trebuie să îi pui în spate o sarcină mai grea decât o poate duce. Trebuie să se ţină seama şi de ceea ce spun cei care chivernisesc această ţară. De asemenea, cred că premierul şi preşedintele ştiu mai bine decât Comisia Europeană ce posibilităţi au românii pentru că, să recunoaştem, este destulă sărăcie şi la noi.  Trebuie să fim buni, să împărţim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura capacităţii noastre. Şi vreau să subliniez un lucru pe care îl consider extrem de important. Mi se pare mie că cei care ar putea nu fac totul pentru a înlătura sursa necazurilor. Adică, să nu mai fie război în Siria sau în Irak, nici în alte părţi. Sunt forţe internaţionale care cred eu că ar putea opri acest lucru şi atunci de ce să îşi mai ia oamenii lumea în cap? Cei ce au înţelepciune şi putere, cred că ar trebui să intervină să oprească nebunia, ca să poată trăi oamenii în pace şi în linişte în ţara lor şi să nu fie nevoiţi să plece cu miile şi cu trenul, şi pe jos, şi cu vaporul, să-şi ducă şi bolnavii în cărucior. Mi se pare că s-ar putea face mai mult în acest sens, să fie stopat războiul”, a declarat IPS Andrei Andreicuţ.

Reprezentantul Mitropoliei Clujului spune că Mitropolia Clujului îi va ajuta pe imigranţi dacă vor fi solicitări în acest sens.  


„Atunci când, în mod concret, ni se va cere ajutorul vom încerca. Va trebui să facem şi colecte în bani sau în alimente sau în alte lucruri pentru ei. În ceea ce priveşte cazarea lor, cred că este în mâna statului posibilitatea de a face acest lucru, în mâna conducerii oraşelor care le pot pune spaţii la îndemână. Biserica nu are proprietăţi enorme, noi, la Arhiepiscopia Clujului nu avem multe clădiri ca să fim în stare să le punem la dispoziţie”, a precizat Andreicuţ.

Ultimele Stiri
abonare newsletter