monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Firma care a demolat Liceul Eminescu se înfruptă de ani de zile din banul public

Monitorul de Cluj continuă ancheta privind lucrările de „modernizare” care i-au lăsat în stradă pe cei 800 de elevi de la Liceul Mihai Eminescu. La dezastrul de la Liceul Mihai Eminescu au contribuit, mai mult sau mai puțin, trei firme: Dava Invest SRL din Sighetu Marmației, Coldea Construcții SRL și Energoinstal SA, ambele din Cluj-Napoca.

O firmă abonată la banul public îşi bate joc de elevii de la Mihai Eminescu

SC Dava Invest SRL, una dintre cele trei firme care se ocupă de „modernizarea“ clădirii Liceului Mihai Eminescu, este un „pui” al falimentarei Construdava, o firmă din Maramureş abonată la banul public în Cluj-Napoca.

Așa cum veți vedea, Construdava este abonată la contracte cu Primăria Cluj-Napoca şi alte instituţii de stat din municipiu, de la care a obținut contracte de milioane de lei. Și, totuși, a intrat în faliment.


8 italieni au înfiinţat o firmă cu capital de 200 de lei. Și alte ciudățenii

Firma Construdava a fost înfiinţată în anul 2006 şi are un capital social de 150.000 de lei, principalul asociat fiind Napocamin SRL cu 50%  (firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene și implicată, alături de alte companii în dezastrul de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor). Alături de Napocamin, în acționariatul Construdava se găsesc Claudiu Cristian Cupcea (25%) și Ilea Vasile Mircea (25%).

Construdava are sediul social în Sighetul Marmaţiei, pe strada Dragoş Vodă la numărul 140. Exact la aceeași adresă a fost înfiinţată în anul 2008 firma Dava Invest SRL cu un capital social de 200 de lei, având opt asociaţi, toţi cetăţeni italieni (cu un aport la capitalul social cuprins între 10 și 30 de lei), iar administratorul Cupcea Cristian Claudiu este una și aceeaşi persoană cu administratorul și asociatul de la Construdava.


În anul 2009, Dava Invest a raportat un profit de 63.636 de lei. Anii 2010-2013 a raportat pierderi peste pierderi, culminând cu o gaură de 864.337 de lei în 2013.

În toată această perioadă, 2009 – 2013, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Dava Invest nu a avut niciun angajat . Abia în 2014 apar 2 angajați, iar firma realizează un profit de 4.037 de lei, „subțire” față de cel din primul an de funcționare.


Construdava a făcut în doi ani 40% dintr-o lucrare

Firma cu care împarte sediul din Sighetu Marmaţiei și administratorul, mai vechea Construdava, este abonată la banul public şi la fonduri europene. A câştigat mai multe licitaţii organizate de Primăria Cluj-Napoca de-a lungul ultimilor ani, printre care amintim parkingul Băişoara, piaţa agroalimentară din Grigorescu, parkingul Negoiu, grădiniţa Aşchiuţă din Someşeni, reconversia unui bloc de garsoniere de pe strada Cojocna în locuinţe sociale şi construirea unui corp nou la Şcoala Emil Isac din Cluj-Napoca.

În cazul parkingului Băişoara din cartierul Gheorgheni, Construdava a câştigat cu o ofertă de 4,6 milioane lei, faţă de valoarea estimată de 24,3 milioane lei. Şi licitaţia pentru parkingul Negoiu din Mănăştur a fost câştigată cu o ofertă mult mai mică decât preţul estimat: 6,5 milioane lei faţă de valoarea estimată de 16 milioane lei. Deşi lucrările au început acum doi ani, nici până acum parkingul nu a fost finalizat din cauză că firma a intrat în faliment. În iunie 2015, doar 40% din lucrare era gata, şansele ca parkingul să fie finalizat curând fiind mici, ţinând cont că se lucrează cu puţini muncitori, la cota de avarie.


Preferată şi de ISJ şi de USAMV

Nu doar cu Primăria Cluj-Napoca a încheiat contracte firma Construdava, ci şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj pentru realizarea noului sediu. De asemenea, cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a semnat un contract în valoare de 23,6 milioane lei pentru construirea Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei şi sere experimentale. Proiectul se derulează cu fonduri europene.

Coldea Construcţii a câştigat construirea şcolii din Floreşti

Firma Coldea Construcţii are sediul în Cluj-Napoca şi are doi asociaţi: Gabriel Mihai Coldea şi Vasile Pop. Anul trecut, a raportat un profit de 90.786 lei şi un număr mediu de 48 de salariaţi. În 2013, profitul raportat a depăşit 1,1 milioane lei, cu un număr mediu de 47 de angajaţi; în 2012, profitul a fost de aproximativ 639.000 lei şi un număr mediu de 43 de salariaţi; în 2011, Coldea Construcţii a avut 74.000 lei profit şi un număr mediu de 26 de salariaţi; în 2010, profitul a fost de peste 26.500 lei şi a avut un singur salariat. La fel în 2009, an în care a raportat un profit de 12.700 lei.


Coldea Construcţii a câştigat anul trecut, în asociere cu Dico & Ţigănaş, construirea unei noi şcoli în Floreşti, proiect în valoare de 8 milioane lei.

Energoinstal, profit de 5,3 mil. lei în 2014

Energoinstal este din Cluj-Napoca şi aparţine lui Emil Traian Dan, Dan Ciubăncan şi George Dan Ciubăncan. Din portofoliul firmei - al cărei principal obiect de activitate în constituie lucrările de instalații -  fac parte hoteluri, hale industriale, hale comerciale, sedii administrative, centre de afaceri, sedii de bănci.

Anul trecut, a avut un număr mediu de 88 de salariaţi şi un profit de 5.350.912 lei.

Cât costă lucrarea de mântuială la Liceul Mihai Eminescu?

În cazul Liceului Mihai Eminescu, contractul este în valoare de 12 milioane lei, iar la Ion Agârbiceanu este de 19 milioane lei.

Reparaţiile la Eminescu, un dezastru

Lucrările de modernizare a Liceului Mihai Eminescu au început în 6 iulie. Deşi termenul de finalizare este 6 mai 2016, funcţionarii Primăriei şi constructorul au promis că până la începerea şcolii vor fi gata 18 clase. În ciuda promisiunilor, clasele promise nu vor fi gata. Constructorul a lucrat cu cel mult 10 muncitori, deşi a promis conducerii şcolii că vor avea 105 oameni. Sălile de clasă sunt fără parchet, fără lambriuri şi pline cu moloz şi praf.

Elevii, mutaţi la altă şcoală

Din cauză că liceul s-a transformat în şantier, elevii de la Mihai Eminescu vor fi mutaţi la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Vor învăţa în două schimburi, ceea ce înseamnă un stres în plus pentru familiile lor. Copiii vor învăţa după masă, programul lor şi al părinţilor fiind dat peste cap, elevii din clasele I-IV neputând fi lăsaţi singuri acasă. Ce vor face părinţii în acest caz? Îşi vor schimba programul de la serviciu, vor plăti bone sau vor risca să îşi lase copiii singuri acasă?

Citeşte şi: Cât a plătit Primăria pentru demolarea Liceului Eminescu?

Citeşte şi: Cine minte în scandalul închiderii Liceului Mihai Eminescu?

Citeşte şi: Liceul Mihai Eminescu, ÎNCHIS! Elevii vor studia la alte licee. Unitatea de învăţământ arată ca după bombardament: praf, dezordine şi reparaţii de mântuială – GALERIE FOTO VIDEO

Citeşte şi: Elevii Liceului Mihai Eminescu vor fi mutați la Anghel Saligny