monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cât a plătit Primăria pentru demolarea Liceului Eminescu?

Funcționarii competenţi ai Primăriei nu au fost în stare să gestioneze renovarea unei şcoli şi au lăsat pe drumuri 800 de elevi. Contractul, plătit din fonduri europene, este ținut „la sertar” de managerul Ovidiu Cîmpean. Ale cui sunt firmele plătite să-şi bată joc de copiii clujenilor?

Cât a plătit Primăria pentru demolarea Liceului Eminescu?

800 de familii din Cluj-Napoca sunt afectate de contractul pe care l-a semnat Primăria, pe bani europeni, cu asocierea SC Coldea Construcţii SRL (Cluj-Napoca)  – SC Energoinstal SRL (Cluj-Napoca) şi SC Dava Invest SRL (Sighetu Marmaţiei). Cele trei firme se ocupă de modernizarea Liceului Mihai Eminescu şi a Şcolii Gimnaziale Ion Agârbiceanu. În cazul Liceului Mihai Eminescu, contractul este în valoare de 12 milioane lei, iar la Ion Agârbiceanu este de 19 milioane lei.

Asocierea în loc să asigure suficienţi muncitori, aşa cum este prevăzut în contract, au lucrat la cota de avarie. În cazul Liceului Mihai Eminescu, în loc să lucreze cu 105 muncitori, mai mult de zece oameni nu au fost văzuţi niciodată pe şantier. Acest lucru este confirmat chiar de responsabilul de şantier.


Lucrările de modernizare a celor trei şcoli au început anul acesta. Deşi în contract este prevăzut că termenul de finalizare este 6 mai 2016, reprezentanţii Primăriei şi ai constructorului au dat asigurări conducerii şcolii că 18 clase vor fi gata în 14 septembrie. Surpriză însă, sălile de clasă nu vor fi gata până la începerea anului şcolar, fiind fără parchet, fără lambriuri şi doar spoite cu var.

Elevii vor învăţa în „schimbul doi”

Cei aproape 800 de elevi ai Liceului Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca vor începe anul şcolar la altă unitate de învăţământ, la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny", şi vor învăţa în două schimburi, ceea ce înseamnă un stres în plus pentru familiile lor. Copiii vor învăţa după masă, programul lor şi al părinţilor fiind dat peste cap, elevii din clasele I-IV neputând fi lăsaţi singuri acasă. Ce vor face părinţii în acest caz? Îşi vor schimba programul de la serviciu, vor plăti bone sau vor risca să îşi lase copiii singuri acasă? Cei mici ar putea da foc la locuinţă, sau mai rău, să se accidenteze.


Citeşte şi: Elevii Liceului Mihai Eminescu vor fi mutați la Anghel Saligny

Cei mai afectaţi de programul de după masă vor fi elevii din clasele mici. Este lesne de înţeles că nu se vor mai putea concentra la ore, după masa când organismul lor este deja obosit. În plus, iarna, la ora 17.00 deja se întunecă, puterea de concentrare fiind net redusă când nu mai este lumină naturală.


Contractul, ţinut bine ascuns într-un dosar

Deşi contractul este foarte uşor de localizat şi nu necesită o documentare specială, singurul efort fiind acela de a-l lua dintr-un dosar, funcţionarii harnici ai Primăriei, mai exact Ovidiu Cîmpean, managerul de proiect au cerut reporterului Monitorul de Cluj să trimită o solicitare scrisă pe baza Legii 544; aceasta este una din portiţele prin care autorităţile publice pot întârzia furnizarea unui răspuns amânând informarea cetăţenilor cu până la 30 de zile.

Au prea puţini angajaţi

Firma Coldea Construcţii a raportat în 2014 un număr mediu de 48 de angajaţi, Dava Invest are un număr mediu de 2 salariaţi, iar Energoinstal, 88. În aceste condiţii, este imposibil ca asocierea să asigure 105 muncitori pe şantierul de la Mihai Eminescu, ţinând cont că tot asocierea lucrează şi la Ion Agârbiceanu. Şi în mod cert mai au şi alte lucrări care trebuie onorate.


Trebuie precizat că în cazul unei asocieri oricare din firme poate fi răspunzătoare de buna executare a contractului.

Directoarea şcolii, împiedicată să vorbească cu constructorul

Directoarea Liceului Mihai Eminescu Cluj-Napoca susţine că a făcut sesizări la Primărie, însă nu a primit niciun răspuns. Mai mult, ea spune că nu a fost lăsată să discute direct cu firmele care efectuează lucrări la ea în liceu. „După aproximativ o lună de zile când am văzut că lucrările nu înaintează am făcut o adresă oficială celor trei patroni ai firmelor prin care le scriam faptul că am nevoie de 20 de săli de clasă la 1 septembrie  pentru a-mi desfăşura activitatea în condiţii normale în două schimburi. Managerul de proiect din Primărie (n.red.: Ovidiu Cîmpean) mi-a atras atenţia asupra faptului că nu am drepul să comunic oficial cu firmele. Acest lucru poate să-l facă Primăria. Drept urmare am făcut adresă scrisă Primăriei şi n-am primit niciun răspuns”, a precizat directoarea Simona Dobrescu.


Ovidiu Cîmpean spune exact contrariul. Cine minte?

Pe de altă parte managerul de proiect susţine că a lăsat-o pe directoarea liceului să discute cu constructorul. „Am lăsat-o să discute. A participat la toate şedinţele pe care le-am avut. Noi în şedinţele săptămânale pe care le facem cu constructorul şi cu dirigintele de şantier şi cu toată lumea participă şi reprezentanţii şcolii. Nu se pune problema să nu o las să discute cu dânşii”, a declarat managerul de proiect, Ovidiu Cîmpean.

Primăria a făcut verificări zilnic

Reprezentantul Primăriei susţine că a efectuat verificări aproape zilnice pe şantierele şcolilor care se află în renovare. „Evident că am făcut verificări, aproape zilnic. Cunoaştem situaţia. Noi am somat constructorul să intre în grafic, să mărească ritmul de lucrări şi le-am dat un termen şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Pe urmă aplicăm prevederile contractuale”, a spus managerul de proiect.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca se declară nemulţumiţi de modul în care decurg lucrările. „Nu suntem mulţumiţi. Evident că nu suntem mulţumiţi. Din moment ce i-am somat să mărească ritmul, normal că nu suntem mulţumiţi”, a precizat Ovidiu Cîmpean.

Monitorul va continua ancheta şi vă va ţine la curent cu informaţii despre acţionarii firmelor implicate în această afacere care miroase de la o poştă a incompetenţă şi dezinteres pentru interesele cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Citeşte şi: Liceul Mihai Eminescu, ÎNCHIS! Elevii vor studia la alte licee. Unitatea de învăţământ arată ca după bombardament: praf, dezordine şi reparaţii de mântuială – GALERIE FOTO VIDEO