monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Liceul Mihai Eminescu, ÎNCHIS! Elevii vor studia la alte licee. Unitatea de învăţământ arată ca după bombardament: praf, dezordine şi reparaţii de mântuială – GALERIE FOTO VIDEO

Autoritățile i-au prins cu „mâna în sac” pe șmecherii care-și bat joc de banii publici. Lucrările de reabilitare și modernizare de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca scot la suprafață nereguli grave privind modul în care firmele care câștigă licitațiile înțeleg să-și respecte angajamentele. Deși firma care a câștigat licitația de reabilitare a liceului s-a angajat să aducă 105 muncitori zilnic pe șantier, realitatea este cu totul alta: mai mult de 10 muncitori nu au fost văzuți să lucreze niciodată. Halucinant este că o recunoaște până și responsabilul de șantier.

Moloz, igrasie, frig şi multă dezordine. Asta ar fi găsit cei peste 800 de elevi ai unui liceu de top din Cluj când s-ar fi dus la şcoală. Ceea ce trebuia să fie un proiect de modernizare a clădirii liceului s-a transformat într-un calvar pentru autorităţi. La mai puţin de o săptămână până la începerea anului şcolar Liceul Mihai Eminescu din Cluj-Napoca arată ca după bombardament, iar autorităţile au luat hotărârea de a închide unitatea de învăţământ, elevii urmând să studieze la alte şcoli. 

Proiectul de modernizare a început cu surle şi trâmbiţe iar la început muncitorii lucrau cu drag şi spor, însă pe parcurs directoarea şcolii şi-a dat seama că ceva nu este în regulă.


„În urmă cu câţiva ani am înaintat un proiect Primăriei. Un proiect care ulterior a obţinut susţinerea echipei din Primărie pentru a deveni un proiect european. Au fost făcute toate demersurile necesare astfel încât proiectul, care se numeşte «Educaţie la standarde europene», a câştigat finanţarea. Proiectul este finanţat iar lucrările au început în data de 22 iunie. Tot personalul şcolii, chiar dacă erau zile de vacanţă au susţinut echipele de muncitori care au venit pentru a lăsa front de lucru acestora. S-a întâmplat ca în primele săptămâni lucrurile să decurgă cât de cât normal doar pe partea de demolare iar după ce s-a demolat lucrurile au început să nu mai meargă”, a declarat directoarea Liceului Mihai Eminescu, Simona Dobrescu.


Directoarea susţine că o parte din punctele din contract nu au fost respectate, iar firma care a câştigat licitaţia, în loc să trimită pe şantier 105 muncitori, aşa cum s-a angajat, a trimis sub 10 muncitori.

„Toată vara au lucrat între 2 şi 6 muncitori. S-a ajuns într-o singură zi la un număr de 13 muncitori. Încă de la început am precizat că pentru a ne desfăşura activitatea în bune condiţii ar fi nevoie la un număr de aproape 800 de elevi, asta înseamnă 30 de săli de clasă. După calculele noastre, dacă am fi venit în două schimburi ar fi fost bine şi 20 de săli de clasă. Actualmente firmele respective încearcă să ne dea 20 de săli de clasă. Ultimul termen fixat în urmă cu vreo săptămână a fost 7 septembrie. Am fi putut dacă ne-ar fi cerut constructorul să ne mutăm în alte clădiri, dar să vedem că lucrează cu echipă de 105 persoane. În contract scrie că lucrează cu 105 persoane pe zi”, a spus Simona Dobrescu.


În ipoteza în care autorităţile n-ar fi luat decizia de închidere a liceului, tot elevii ar fi avut de suferit. Elevii ar fi studiat în frig pentru că o parte din sobele de la care se care încălzeau până în prezent au fost dărâmate de muncitori.

Directoarea susţine că a făcut sesizări la Primăria Cluj-Napoca, care este beneficiarul proiectului, însă nu a primit niciun răspuns. „După aproximativ o lună de zile când am văzut că lucrările nu înaintează am făcut o adresă oficială celor trei patroni al firmelor prin care le scriam faptul că am nevoie de 20 de săli de clasă la 1 septembrie  pentru a-mi desfăşura activitatea în condiţii normale în două schimburi. Managerul de proiect din Primărie (n.red.: Ovidiu Cîmpean) mi-a atras atenţia asupra faptului că nu am drepul să comunic oficial cu firmele. Acest lucru poate să-l facă Primăria. Drept urmare am făcut adresă scrisă Primăriei şi n-am primit niciun răspuns”, a precizat directoarea.


Prefectul Clujului Gheorghe Vuşcan a rămas uluit de ce a văzut şi a convocat o întâlnire de urgenţă la care i-a invitat pe directoarea liceului, pe cei de la Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, de la  Inspectoratul Teritorial de Muncă şi de la Primăria Cluj-Napoca. În urma întâlnirii autorităţile au hotărât să închidă liceul până la rezolvarea problemei, elevii urmând să să studieze în alte şcoli.

„Lucrările lor sunt evidente. Au descoperit, au lăsat anumite spaţii unde ploile din această toamnă au degradat mobilierul şi pereţii. Intră igrasie în aceşti pereţii, iar dacă nu se grăbesc să închidă clădirea…este o proastă organizare. Îşi bat joc de banii publici şi de cei 800 de elevi. M-aş bucura să fie respectat termenul de mai 2016 dar mă înşel”, a declarat prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan.


Responsabilul de şantier recunoaşte că realitatea din hârtii nu este la fel cu cea de la faţa locului. „Nu ştiu cine s-a angajat să fie aici 105 muncitori. Eu n-am avut mai mulţi de 10 muncitori aici”, a spus responsabilul de şantier.

Firma care a câştigat licitaţia de reabilitare, modernizare şi extindere este Coldea Construcţii SRL, firmă care a subcontractat lucrarea altor trei firme. Valoarea proiectului se ridică la 12 milioane de lei, bani veniţi de la Uniunea Europeană.

Beneficiarul proiectului care vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea a trei unităţi de învăţământ este Primăria Cluj-Napoca. Cele trei şcoli vizate sunt Liceul Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Avram Iancu Cluj şi Şcoala Ion Agârbiceanu Cluj.

Lucrarea trebuie finalizată în 6 mai 2016.

Ce "speră" Primăria Cluj-Napoca

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca recunosc că firmele de construcţii au întârzieri de două sau trei săptămâni, dar „speră” să-şi recupereze întârzierile.

„Este un contract în derulare cu constructorul Coldea şi Dava Construct în asociere. Noi ne asigurăm de derularea acestui contract în condiţiile contractuale şi sperăm să se menţină termenul de 6 mai care este în contract. În cazul în care constructorul nu-şi va face datoria, avem pârghiile legale pe care nu vom ezita să le luăm. În acest moment constructorii au întârzieri de două sau trei săptămâni, dar am cerut un grafic de recuperare a acestor întârzieri şi sperăm luna aceasta să-şi recupereze întârzierile. Dacă firma îşi încalcă contractul va fi penalizată”, a declarat Ovidiu Cîmpean, managerul de proiect.