Actualitate

ÎPS Andrei este de acord cu ridicarea moscheii din Bucureşti, dar cu o condiţie. Ce spune despre valul de imigranţi

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a afirmat, miercuri, în avanpremiera întâlnirii tinerilor ortodocşi din Europa care se va desfăşura la Cluj-Napoca, că "trebuie să respectăm şi credinţa minorităţilor" şi că "musulmanii din Bucureşti au şi ei dreptul să se închine", adăugând că "moscheea să fie pe măsura numărului lor (n.red. musulmanilor) care nu este aşa de mare, o clădire normală în care oamenii să se poată ruga".

ÎPS Andrei a precizat că România este o ţară creştină şi că discuţia privind construirea moscheii din Bucureşti nu trebuie hiperbolizată.

“Tinerii, oamenii care  se împotrivesc, nu cred că este un fenomen general. Sigur că România este o ţară creştină, dorim să rămânem o ţară creştină, dar creştinii sunt oameni buni. Şi atunci trebuie să respectăm şi credinţa minorităţilor, a altor oameni pe care Dumnezeu i-a îngăduit să locuiască cu noi în România, au şi ei tradiţia lor, au şi ei religia lor care trebuie s-o respectăm. Adică eu cred că acest lucru nu trebuie hiperbolizat şi dat o importanţă pe care, la urma urmei, nu o are. Musulmanii din Bucureşti care sunt ori de obârşie din Dobrogea ori veniţi cu afaceri din toată lumea au şi ei dreptul să se închine. Sigur că moscheea să fie pe măsura numărului lor care nu este aşa de mare. Cred că nu trebuie o clădire care să ne strivească prin imensitatea ei, o clădire normală în care oamenii să se poată ruga. Trebuie să fim buni”, a declarat ÎPS Andrei.


ÎPS Andrei a vorbit şi despre valul de imigranţi.

“Tocmai faptul că tinerii creştini ortodocşi se întâlnesc aici (n.red. la Cluj-Napoca) este un mod de a-şi mărturisi credinţa şi în acelaşi timp o modalitate ca ei tinerii, fiind creştini, să aibă în suflet şi dragostea faţă de semeni. Aceste valuri de imigranţi care pleacă de acolo nu pleacă de bine, ci pleacă de rău. Adică această teroare ce s-a instalat în zonă îi determină până la urmă să-şi părăsească casa şi ţara. Oamenii aceştia trebuie primiţi cu bunătate, şi cine ar trebui să-i primească cu bunătate? Tinerii să-i primească cu bunătate pentru că cei mai mulţi sunt de vârsta lor. Am văzut prin mijloacele media că cei ce pleacă şi îşi iau lumea în cap, majoritatea sunt oameni tineri. Eu nu sunt un sociolog al religiilor, toată misiunea mea s-a desfăşurat aici în Români şi nu-mi dau seama bine ce se întâmplă acolo. Un lucru este clar. Şi francezii şi englezii şi alte state civilizate ar trebui să ţină mai mult la spiritualitatea lor. Privind de aici de departe avem impresia că uneori nu au preocupări spirituale foarte, foarte profunde pentru că ei, ca şi noi, sunt creştini, şi nu trebuie să uite niciodată că civilizaţia pe care au moştenit-o s-a întemeiat pe temelie creştină. Eu cred că nu ţin suficient de mult la spiritualitatea lor. Asta  nu înseamnă că nu trebuie să fie buni şi să îi primească pe imigranţii care vin datorită faptului că e sărăcie la ei în Asia sau în Africa. Şi românii noştri care pleacă din motivul acesta pleacă, că sunt săraci şi nu au un loc de muncă în România. Cred că nu ar trebui să se schimbe configuraţia spirituală a Europei. Într-o lume în care sunt aşa de multe probleme, aşa de multe convulsii, într-o lume în care e prezent şi terorismul e nevoie de tineri cuminţi care efectiv în această lume să aducă echilibrul şi o notă de optimism”, a mai spus mitropolitul Clujului.

abonare newsletter