Actualitate

20 de zboruri ar putea fi afectate la Cluj, din cauza grevei controlorilor de trafic. Vezi aici lista zborurilor

Sindicaliştii de la ROMATSA spun că au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicări pe care le-au prezentat, însă greva generală anunţată pentru marţi nu poate fi anulată în absenţa contractului colectiv de muncă, pentru semnarea căruia întâmpină mai multe probleme. Dacă greva va avea loc la Cluj ar putea fi afectate aproximativ 20 de zboruri.

Reprezentanţii Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj susţin că nu au fost anunţaţi de angajaţii ROMATSA dacă fac sau nu grevă. „Noi încă nu ştim exact dacă va fi sau nu grevă. Nu am fost informaţi până la această oră (n.red.: luni, 31 august, ora 18:00). Nu vă pot spune ce şi câte zboruri o să fie afectate pentru că nu ni s-a comunicat nimic”, a declarat şeful de tură operaţional, Szabo Csaba, de la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj.

La Cluj mâine vor ateriza 19 avioane şi 22 de avioane vor decola.


Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat că în ceea ce priveşte cele 14 revendicări ale angajaţilor ROMATSA negocierile s-au finalizat.

Sindicaliştii au negociat cu conducerea ROMATSA sâmbătă şi duminică, până luni la ora 04:30, reluând negocierile după ora 10:00, a precizat Tudorache.


El a explicat că greva generală nu poate fi anulată, din punct de vedere legal, dacă nu este semnat contractul colectiv de muncă. Documentul ar trebui înregistrat, în cursul zilei de luni, la inspectoratul teritorial de muncă.

Însă, sindicaliştii şi reprezentanţii conducerii ROMATSA întâmpină mai multe probleme, a arătat Tudorache. Una dintre acestea constă în faptul că fostul director Aurel Stanciu a creat posturi noi pe care a angajat oameni cu contract pe perioadă nedeterminată, aprobând o nouă organigramă la 1 martie. Acum, în urma negocierilor, s-a revenit la vechea organigramă, însă oamenii angajaţi nu pot fi daţi afară, a spus liderul sindical, precizând că este analizat fiecare caz în parte pentru a putea fi semnat contractul colectiv de muncă.


Gabriel Tudorache a mai spus că angajaţii ROMATSA sunt dispuşi să asigure 50 la sută şi peste din traficul aerian, în caz că nu va putea fi anulată greva generală, şi au comunicat acest lucru Eurocontrol (Organizaţia europeană pentru siguranţa traficului aerian).

„Nu dorim să deranjăm pe nimeni. Nu e nimeni vinovat pentru situaţia în care ne-a adus fostul director general”, a spus Tudorache.


Reprezentanţii ROMATSA anunţau duminică că negocierile continuă şi că există premisele găsirii unor soluţii care să ducă la renunţarea la greva generală anunţată pentru 1 septembrie.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a cerut vineri sindicatelor ROMATSA, după demisia directorului general Aurel Stanciu, să renunţe la greva generală, apreciind că protestul este inutil şi afectează activitatea din domeniul aerian şi „confortul cetăţeanului”.


Tribunalul Bucureşti a decis vineri că intrarea angajaţilor ROMATSA în grevă generală de la 1 septembrie este legală. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În 15 iulie, sindicaliştii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obişnuite.

Aceştia aveau 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cereau pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter