Actualitate

Aparatură medicală veche, într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

O expoziție cu aparatură medicală veche de un secol, folosită de medicii clujeni sau de farmaciști în activitatea lor, este deschisă pentru public la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Vizitatorii pot chiar să vadă la microscop, în cadrul unui atelier practic organizat de muzeografi, ingrediente celebre din Colecția de Istorie a Farmaciei, cum ar fi praful de nestemate — o combinație de praf de pietre prețioase sau semiprețioase, folosită în Evul Mediu, în special pentru scăderea febrei.

„Expoziția este grupată pe specialități medicale. Sunt piese legate de stomatologie, radiologie, avem câteva aparate Roentgen foarte vechi, parte de microscopie, ginecologie, fizioterapie, avem truse de chirurgie, seturi de seringi, câteva preparate care se vindeau în jurul anului 1880 în farmacia Hintz. Cele mai multe obiecte sunt donate de medici, instituții, spitale din Cluj. Fie că doreau să le caseze, fie că nu au putut fi reparate, ele au ajuns la cel care a avut ideea acestei expoziții, care le-a colecționat de la clujeni”, a explicat muzeograful Ana-Maria Gruia.


Obiectele de aparatură medicală cuprinse în expoziție datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în jurul anului 1960. Cele mai multe fac parte din colecția personală a profesorului Pompiliu Manea, iar multe dintre ele sunt colectate de la profesioniști clujeni care au activat în domeniu.

Una dintre cele mai importante piese expuse în muzeu este un electrocardiograf din 1915. Aparatul este de producție franceză și a fost inventat la începutul anilor 1900. Potrivit specialiștilor, faptul că în 1915 un asemenea aparat, foarte modern pentru acele vremuri, era deja folosit în Cluj, arată că practica medicală din oraș era foarte dezvoltată și ținea pasul cu descoperirile momentului.


„Aparatul a ajuns destul de repede la Cluj, după ce a fost inventat undeva la finalul secolului XIX, și era folosit în spitale. Este un electrocardiograf Einthoven (n. red. — după numele inventatorului său, medic olandez laureat la premiului Nobel) cu un singur canal, aceasta este descrierea tehnică a aparatului”, a spus Ana-Maria Gruia.

Ceea ce este deosebit la el, pe lângă faptul că este o formă foarte timpurie de electrocardiograf, este că are dimensiuni foarte mari — practic pentru acest aparat era necesară folosirea unui suport de forma și mărimea unui birou. În doar câteva decenii, dimensiunile unui asemenea aparat, necesar pentru investigarea bolilor de inimă, au scăzut la aproximativ foarte mult, ajungând să fie cam cât o valiză.


Colecția de Istorie a Farmaciei este cel mai timpuriu muzeu de profil din România și unul dintre cele mai vechi din Europa, fiind înființat în anul 1954. Locația Colecției de Istorie a Farmaciei, clădirea vechii Farmacii Hintz, a contribuit dintotdeauna la succesul său muzeografic. Imobilul, unul dintre monumentele istorice deosebite ale Clujului, păstrează structura farmaciilor din Transilvania și din întreaga Europă.

Expoziția temporară „Aparatură medicală clujeană” va fi deschisă până în luna noiembrie, în cadrul Colecției de Istorie a Farmaciei, cunoscută publicului sub numele de Muzeul Farmaciei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter