Actualitate

O sculptură de trei metri, din lemn reciclat, va fi amplasată în Parcul Central

După statuia cu maimuţa Nelson, primită prin donaţie, Primăria se mai alege cu o operă de artă neobişnuită: o sculptură din lemn masiv, numită Matka (“mama” în limba poloneză), realizată de artista de origine americană, Olga Ziemska.

Artista de origine americană Olga Ziemska sosește la Cluj în cadrul celei de-a treia ediții a 18+ festival, pentru care va realiza în premieră o variantă românească a cunoscutei sale serii de sculpturi masive din lemn reciclat, Matka.  Lucrarea va fi donată orașului Cluj-Napoca ulterior festivalului, urmând să fie expusă în Parcul Central pe termen nelimitat.

Matka (“mama” în limba poloneză) este o sculptură a unei figuri feminine de peste 3 metri înălțime, construită din lemn reciclat, prin care Ziemska explorează conceptul de spațiu. Artista a realizat o versiune a Matkăi în numeroase orașe ale lumii, de fiecare dată folosindu-se de materiale recoltate local și de specificitățile spațiului în care lucrarea a fost construită. Repetând această formă umană în diverse spații și medii, artista urmărește să scoată la lumină în mod natural caracteristicile subtile specifice fiecarei zone. În definitiv, explică Ziemska, “această lucrare este o celebrare a diversității spațiilor în care trăim și totodată un omagiu adus similitudinilor care ne leagă pe toți în esență”.


Matka în varianta românească va fi construită începând cu 10 septembrie la Cluj, urmând să fie apoi transportată pe Cetățuie.

Înaintea statuii Matka, Primăria a primit, în luna mai, statuia maimuţei Nelson, the Socket Monkey, donată de oraşul înfrăţit, Rockford din Illinois, SUA. Mascota Nelson a fost amplasată pe malul Someşului, în zona oraşelor înfrăţite alături de alte construcții sau obiecte simbolice pentru orașe cu care Clujul are relații de înfrățire, precum cabina telefonică britanică – oferită de către orașul înfrățit din UK, Rotherham, masa din granit de la Namur, Belgia, sau panourile cu reproduceri istorice din Suwon, Coreea de Sud.


Statuia maimuţei a fost dezvelită în cadrul unei ceremonii la care a participat primarul Emil Boc, evenimentul fiind ironizat atât de presa locală şi central şi de utilizatorii reţelelor de socializare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter