Actualitate

INEDIT – Concert în turnul bisericii Sf. Mihail

Duminică, 23 august, vor avea loc mai multe evenimente inedite în cadrul ultimei zile a festivalului Zilele Culturale Maghiare din acest an.

Duminică, între orele 13:30 şi 17:30 va avea loc un maraton de muzică de orgă la biserica romano-catolică Sfântul Mihail şi va include recitalurile a şase instrumentişti.
Orga mare a bisericii Sf. Mihail a fost făcută de meşterul sibian Johannes Hahn în anul 1753 şi avea 12 registre solo. În 1899, Gyula Csintalan şi László Simon au reparat-o şi au extins-o, adăugându-i două seturi de pedale. În 1990, a început restaurarea şi extinderea orgii, care a servit biserica timp de 240 de ani. În aprilie 1996, la încheierea lucrărilor, instrumentul avea 3 manuale şi seturi de pedale, precum şi 35 de registre, devenind unul dintre cele mai preţioase instrumente baroce din ţară.

Tot astăzi, de la 17:30, va avea loc un concert de muzică din turnă, la biserica romano-catolică Sfântul Mihail. Cvintetul de alamă Neumarkt Brass din Târgu Mureş va interpreta piese de Marc-Antoine Charpentier, Georg Friedrich Händel, Tomaso Albinoni şi Henry Purcell în turnul bisericii.
Muzica din turn, interpretată de un ansamblu de alamă din turnul bisericii sau al primăriei, a devenit celebră în secolul al XVII-lea, pe teritoriul Germaniei. Muzica anunţa un eveniment sau marca o anumită perioadă a zilei.


De la ora 20:30, în Piaţa Unirii, va avea loc închiderea oficială a Zilelor Culturale Maghiare, urmată de un concert susţinut de Koncz Zsuzsa şi invitaţii săi, Bródy János şi Tolcsvay László.

Ultimele Stiri
abonare newsletter