Actualitate

Procedurile de intervenţie la Ambulanţă şi SMURD ar putea fi schimbate după decesul profesorului de la UBB

Procedurile de intervenţie în cazuri de urgenţe medicale ale Ambulanţei şi SMURD, la nivel naţional, ar putea fi schimbate după cazul femeii din Cluj-Napoca, găsită moartă la cinci zile după ce a sunat la 112, astfel încât să fie eliminate toate riscurile de deces ale pacienţilor.

Dorina Duma, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a declarat, marţi, presei, că o comisie de cercetare a acestui caz îşi va începe, miercuri, activitatea, urmând să beneficieze de toate informaţiile de la STS, care gestionează numărul unic de urgenţă 112, de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

”Constituim o comisie de cercetare a acestui caz iar aceasta îşi va începe activitatea de miercuri, urmând să primim toate informaţiile de la STS, de la SAJ Cluj şi de la ISU Cluj. Cercetarea nu o facem pentru a găsi vinovaţi, ci şi pentru corectarea unor lucruri care nu au fost prevăzute. Procedurile, prin legislaţie, au aşa numita revizie, în funcţie de riscuri. La finalul cercetării va trebui să corectăm ceea ce nu am prevăzut la riscuri şi să schimbăm procedurile existente de intervenţie ale Ambulanţei şi SMURD, pentru a nu se mai înregistra cazuri de deces ale pacienţilor. Schimbarea procedurilor va fi la nivel naţional, nu va fi vizat doar Clujul, şi vor trebui respectate de toţi cei care participă la o activitate de intervenţie. Rezultatele cercetării ar putea duce şi la modificări legislative”, a precizat Dorina Duma.


Şi Poliţia Judeţeană Cluj a deschis o anchetă în acest caz, cercetându-se cauzele decesului.

”Există, în momentul de faţă, deschisă o anchetă, care este în plină desfăşurare. Se cercetează împrejurările decesului”, a spus reprezentantul Poliţiei Judeţene Cluj, Ştefana Moldovan.


Directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi, la rândul său, că a fost făcută necropsia în cazul femeii decedate, la cererea Poliţiei, rezultatele urmând să fie cunoscute abia peste o lună.

Şeful SAJ Cluj, Horia Simu, declara, duminică că va cere înregistrări de la 112 şi note explicative de la medicul coordonator şi de la echipajul care a intervenit la solicitarea femeii, făcută în 9 august.


Femeie respectivă, în vârstă de 42 de ani, fost lector universitar la UBB Cluj-Napoca, a fost găsită decedată în casă cinci zile mai târziu, joi, după ce un vecin care locuia în apartamentul de deasupra a alertat Poliţia că se simte un miros specific, iar poliţiştii au chemat pompierii.

”Echipajul de la pompieri a spart uşa apartamentului şi a găsit o persoană decedată, în stare de descompunere. Pătrunderea în forţă se poate realiza de pompieri la cererea oricui numai dacă există certitudinea că este vorba despre un caz în care se pune în pericol viaţa unei persoane. Pătrunderea are loc în prezenţa poliţiştilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş.


Femeia a fost înmormântată sâmbătă în Haţeg, judeţul Hunedoara, locul său de naştere.

Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj investighează modul de intervenţie al echipajului care a ajuns la femeie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter